Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många i länet fick sin första skuld hos kronofogden 2017

Under förra året fick 2 180 personer i Västmanland sin första skuld hos Kronofogden. 1 354 av dem betalade av sin skuld men 826 förstagångsgäldenärer fanns kvar i Kronofogdens register vid årets slut.

Annons

Om man under första året inte betalat sina skulder hos Kronofogden så är risken stor att man hamnar i en långvarig skuldsättning, skriver Kronofogden i ett pressmedelande.

Drygt var femte skuldsatt person i landet var efter fem år fortfarande kvar i kronofogdens register.

"Ju längre tid man lever med skulder, desto svårare blir det att ta sig ur situationen. Skulderna växer med räntan och man kanske lånar ännu mer för att klara vardagen. För de mest skuldsatta finns ofta bara en möjlig utväg: att ansöka om skuldsanering, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden".

Allt fler får sin första skuld och förra året var det 100 000 personer i landet som hamnade i myndigheten register.

Det är fler än tidigare och antalet så kallade ”förstagångsgäldenärer” har ökat stadigt de senaste åren. Samtidigt ser man att allt fler har betalat sina skulder men det beror nog på högkonjunkturen.

"Om ekonomin försämras finns en överhängande risk att antalet som inte kan betala ökar snabbt och därmed leder till allt fler skuldsatta, säger Johan Krantz".

Omkring 63 procent av alla i landet som har hamnat hos Kronofogden har varit skuldsatta i fem år och 45 procent i tio år.

Det finns flera orsaker till att man hamnar i ekonomisk knipa. De vanligaste anledningarna är att livet förändras oväntat eller drastiskt.  Det kan röra sig om en skilsmässa, arbetslöshet, sjukdom eller en annan livskris.               

Annons