Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomiskt lättsinne att säga ja till ny hall i Norberg

Annons

Här planeras den nya idrottshallen.

I Norberg verkar det råda upp- och nervända världen. Den insändare som vi skrev togs emot med tystnad av de tänkta mottagarna – den samlade oppositionen. Däremot svarade den käcka och pigga, politiskt oberoende, Halldis Malm. För henne verkar det vara den självklaraste sak i världen att ta upp den handske som vi kastade.

Tänk om fler var som du, då skulle det slå gnistor om den politiska debatten och alla skulle smittas av den kraft och glädje du förmedlar. Vi tackar dig Halldis – kanske du kan få fler att höja sin röst.

Men till saken: Att handskas varsamt med kommunala medel är inte detsamma som att man är pessimist. Trots ett överskott 2017, beräknar kommunen att man kommer att ha ett sammanlagt underskott på 53 miljoner till 2019. Utöver det minskar befolkningen i Norberg igen och sjukfrånvaron för de kommunanställda ökar och är nu uppe på 7 procent.Detta borde ingjuta oro hos ansvariga politiker. Men av det hörs inget utan det skall fortsätta att spenderas som tidigare. Var pengar för att täcka underskotten skall hämtas hem står skrivet i stjärnorna. Istället för att ta på sig spenderbyxorna så borde man nu samla i ladorna inför kommande svåra tider.

Det förefaller för oss helt obegripligt att ett enhälligt fullmäktige, mot bakgrund av de beräknade framtida underskotten, fattar beslut om en idrottshall där både slutnota som driftskostnader är höljda i dunkel. Det är enligt vår uppfattning ett dåligt exempel på hur man bör handskas med kommunala medel och skattepengar.Att Socialdemokraterna röstade bifall för detta är inte förvånande eftersom de drivit på frågan de senaste tio åren. Det som däremot förvånar är att den samlade oppositionen lämnar walk over och överger försvaret av att upprätthålla en stram kommunal ekonomi. Den förra moderatledaren, Gunilla Siverts skulle ha läst lusen av er. Det kan bara beskrivas som ett ekonomiskt lättsinne.

Som om detta inte räcker så kunde vi i dagarna läsa att Norbergs kommun hamnat i princip sist på rankinglistan var det är bäst att bo i Sverige. Det är ju så man skäms. Ett attraktivt Norberg har stått först på agendan i många år och var hamnar man – sist! En placering som varken Socialdemokraterna eller deras stödtrupper pratar om. Vem vågar kliva fram och ta ansvaret för detta misslyckande. Effekten av denna mätning kan vara förödande för Norberg. Vem vill nu flytta hit?

Under de år som vi medverkade i den politiska karusellen i Norberg lyftes frågan om ett attraktivt Norberg alltid fram. Ett vällovligt mål kan tyckas men frånvaron av åtgärder och resultat är påfallande från både de styrande som oppositionen. Vad har ni gjort under dessa år? Kan inte tänka oss att universallösningen skulle vara en idrottshall utan det krävs nog mer om det skall visa sig ge resultat.

Slutligen. Politik behöver inte alltid vara tråkigt med budgetprocesser och målstyrning. Det har vi visat under året genom att lämna enkla konkreta förslag som gör skillnad och som också "vanligt folk" kan uppleva i vardagen. Vi noterar att vi förlöjligats av anonyma skribenter i Fagerstaposten. Men det slår inte ner oss, det är bättre att vi agerar än som många av dagens politiker verkar syssla med – att passivt sitta på möten, inte säga ett ord och därefter lyfta arvoden.

Christer Filipsson (M)

Lennart Skansfors (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons