Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldhärjad möbelfirma firar 110 år i branschen

För 25 år sedan brann anrika Ludvig Pettersons möbelaffär i Västanfors ned till grunden. En stor folkmassa såg den 25 man starka brandkårens delvis hopplösa kamp mot lågorna.

Ludvig Pettersons är en av landets äldsta möbelbutiker.

Familjeföretaget grundades i all enkelhet 1904 i Västanfors och butiksdelen utökades succesivt med tillbyggen och större sortiment i takt med att kundkretsen blev allt större.

Många av kunderna kom redan i mitten av förra seklet från andra delar av landet. Västanfors var på den tiden en känd handelsort med många specialbutiker.

I år fyller möbelfirman 110 år.

I april har det gått 25 år sedan möbelaffärens samtliga byggnader slukades av en våldsam eldsvåda.

Det var stängt för lunch när det började ryka från fastigheten på Centralvägen i Västanfors. Brandkårens första styrka var snabbt på plats och förstärkning tillkallades direkt från andra kårer.

Men brandmännen hade ingen chans att stoppa elden. Den spred sig snabbt i träbyggnaderna som var fyllda med möbler, gardiner, mattor och annat som är lättantändligt och brinner snabbt.

Röken låg tung över hela Fagersta och serviceteknikerna på lasarettet fick order att slå av alla fläktar för att inte den kraftigt illaluktande röken skulle föras in på behandlingsrum och salar.

Brandmännen kämpade i fem timmar mot elden och lyckades hindra den från att sprida sig till andra byggnader i närheten, varav de flesta var byggda i trä.

Men av möbelaffären återstod bara sot och aska. Exakt vad som orsakat branden lyckades polisen aldrig bringa klarhet i. Någon hade sett barn leka med tändstickor i närheten men det spåret ledde inte till att bringa någon klarhet i brandorsaken.

Ett år senare kunde Ludvig Pettersons åter öppna. Familjeföretaget, som nu drivs av samma familj i fjärde generationen, valde att bygga nytt på Virsbovägen där riksvägarna 66 och 68 korsas i närheten av hembygdsgården.

På platsen där Ludvig Petterssons hade butiken byggde Fagersta kommun senare Nybo, ett personalbemannat boende för äldre och handikappade.

Branden var den sista av en rad stora eldsvådor i Fagersta under 80-talet. De flesta bränderna var anlagda och längre fram återkommer FP med en tilllbakablick från polisjakten efter den unge man som senare fälldes för att ha bränt ned ett flertal byggnader i Fagersta, däribland stora delar av AB Karl Hedins trävarufabrik i Västanfors.