Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldkvarn brann på Brukshotellet

Det var fullsatt på Brukshotellet redan klockan nio på fredagskvällen då Plura Jonsson slog an det första ackordet till den 17 låtar långa konserten. Publiken var med på noterna och skrålade med i örhängen som Kärlekens tunga, Kungarna från Broadway och Pojkar, pojkar, pojkar.

Eldkvarn hade lockat framför många medelålders till Bruks denna afton, där showen var lagd så tidigt som klockan 21 , mot vanligtvis midnatt. Men så är det ett band som varit aktivt sedan 70-talet, men som också fått en ny publik efter Pluras medverkan i tv-programmet Så mycket bättre, med mera.

Någon större scenartist kan man väl inte påstå att han är, den drygt 60-årige Per Plura Jonsson från Norrköping. Den industristad han sjunger om i så många av låtarna som blivit klassiker i den svenska pop- och rockhistorien. Och för att förstå Eldkvarns storhet måste man kunna åtminstone en del av låttexterna. Kärlekens tunga är lika gripande varje gång man hör den, liksom den fina Fulla för kärlekens skull.

Det är känslan han och bandet förmedlar som är Eldkvarns storhet på scen. Det finns inget band som låter ens i närheten likadant. Basisten Tony Thorén betyder mycket för bandets vitalitet live, liksom trummisen Werner Modiggård. Och förstärkningen av bandet med en saxofonist är ett lyckat drag som ger låtarna exakt den tyngd som de har på platta.

En bra konsert som fick en stilfull avslutning med den finstämda allsångslåten Ikväll.

OLA WAHLSTEN