Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever väljs bort

Då Norbergs kommuns grundskoleelever nu skall flyttas till Källskolan innebär detta att tidigare klasser kommer att splittras. Med anledning av detta har barnen fått välja vilka kamrater de önskar få med sig. En ganska stor uppgift för en tredjeklassare kan tyckas.

Nu, ett par dagar efter att detta val ägt rum hör jag talas om barn som kommit hem ledsna efter skoldagen. Barn som inte blivit valda av de som de själva valt. Barn som inte blivit valda alls. Barn som har en klump i magen av oro.

Jag är intresserad av hur skolledningen resonerar i denna fråga. Givetvis skall eleverna få vara delaktiga i de förändringar som sker men är detta det enda och bästa sättet?

De pedagoger som dagligen möter barnen i så väl klassrummet som på rastgården borde rimligtvis ha en ganska tydlig bild av hur klasserna bör byggas upp för att få alla att må bra och kunna prestera väl. Det här väljandet av människor är något som bara existerar i skolans värld. I barnens värld.

Lärarkollegiet tvingas aldrig välja vilka kollegor de vill behålla och vilka de kan offra.

Finns det ett resonemang runt detta system och en pedagogisk eller demokratisk grundtanke som jag missar?

Nyfiken vuxen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel