Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabet gasar in i männens rallysport

Efter 25 år vid sidan av skogsvägarna fick hon nog. I år satte sig Elisabet Pettersson i en egen bil framför gaspedalen och började köra.– Det är helt sjukt kul att köra fort, säger hon.

Annons
Elisabet Pettersson i sin Volvo.

I flera år har Elisabeth Pettersson hängt med till skogen på diverse rallytävlingar.

Där har hon dels hejat på och dels servat sin familj.

– Man måste väl säga att vi är en riktig rallyfamilj. Min sambo, Nisse Strömberg, har kört själv i många år. Han är med och tävlar i Autoexperten. Sedan kör även våra två söner. Och nu har jag börjat åka själv, säger Elisabet Pettersson.

Hur kommer det sig att du har börjat köra?

– Jag har alltid tänkt att det ser så himla kul ut när Nisse eller grabbarna har åkt. Och i år kände jag att det var min tur att börja köra. Och det är verkligen skitkul, säger hon.

I Fagersta åker Elisabet Pettersson som ensam kvinna. Och runt om i Sverige är rallyt helt klart en mansdominerad sport. Men det spelar ingen roll för den fartfyllda föraren.

– Jag tänker inte så mycket på det. Visst är det kanske lite tråkigt att jag är ensam kvinna i Fagersta. Men jag har bara mötts av positiva tillrop efter att jag har börjat köra. Flera av mina kompisar tycker att det är väldigt kul att jag nu kör själv.

I april gjorde hon sin allra första tävling. Då en sprinttävling i Eskilstuna som gick bra för den nya föraren.

– Och det var helt sjukt roligt. Jag skulle ha gjort det här för länge sen. Jag förstår faktiskt inte varför jag inte har gjort det tidigare, säger hon och fortsätter:

– Det kan visserligen bero på att jag har barn som kör. Då är man lite orolig ibland när det går så fort i bilarna, men nu går det bra att köra, säger hon.

I dag har

hon åkt fyra tävlingar. Och i augusti är det dags för den tredje deltävlingen i Eskiltuna sprintcup uppföljt av ytterligare en tävling i oktober.

– Då är det också sprinttävlingar jag ska köra. Jag har inte åkt en riktig rallytävling på skogsvägarna ännu, men det kommer i framtiden. Så länge jag inte kommer sist så kommer jag vara väldigt nöjd. Jag åker bara för att det är så roligt och just nu känner jag att jag vill hålla på med det här så länge som möjligt.

Vad är det roligaste med rallyt?

– Det är farten. Det är ju skitfränt att åka så fort. Adrenalinpåslaget är verkligen häftigt när man trampar hårt på gaspedalen. Det borde fler prova på, säger hon.

Pettersson, som åker i en Volvo, menar att det är tråkigt att det inte finns mer ”prova på”-träffar så att fler som inte upptäckt sporten kan hitta den.

– Det skulle säkerligen göra att fler kvinnor som jag sätter sig i rallybilen. Samtidigt är det en väldigt dyr sport. Det kostar en hel del om man ska åka en hel säsong. Det kan hända allt möjligt med en bil.

Annons