Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitlag ska föra Fagersta CA till framgångar

En blandning av erfarna och talangfulla cyklister har samlats i Fagersta CA:s nya elitsatsning. Nu ska teamet visa att de kan nå resultat på tävlingarna i Sverige också.

Projektet startade i höstas. Då satte sig Västmanlands cykelförbund ner med ett mål: De skulle skapa ett nytt damelitlag.

– Vi har varit dåligt representerade den sista tiden i Västmanland på elitsidan. När vi tittade på föreningarna var de cyklister som fanns i stort sett ensamma i sin förening. Då tyckte vi att man kanske skulle kunna göra något gemensamt. Så vi undersökte vad som fanns, säger lagledaren Sten-Erik Zettervall.

När förbundet hade diskuterat klart hade man kommit fram till att Fagersta Cykelamatörer skulle vara en bra klubb att starta damelitlaget i. Sagt och gjort. Nu är teamet i gång – och satsar på att göra avtryck redan i sommar.

– Det här är en lågbudgetsatsning, vi har inte några stora sponsorer. Men vi har fått ihop unga cyklister som vi tror på. Vi är inte alltför avskräckta av konkurrensen på den inhemska sidan. Vi är ett lag som ska vara med och synas.

Zettervall var med redan när Team Wirsbo och Team Mälarenergi var aktiva, och jobbade i 14 år tillsammans med cykellegendaren Patrick Serra. Så räkna med att ”Zäta” har en del erfarenhet att dela med sig av.

– Det är annorlunda att köra i ett team än att köra som individualist. Det gäller att använda laget för att lyckas i slutändan. De som inte har kommit så långt i sin utveckling kan göra stora insatser om man gör på rätt sätt.

Fem cyklister ingår i teamet. Alina Springer, Alice Andersson, Ida Erngren, Ellinor Frendin och Cecilia Hansen. Just Hansen tävlade i Norbergs CK i fjol. Men när Fagersta CA hörde av sig med erbjudandet om att få köra i ett lag tackade hon ja.

– Jag är optimistisk, jag tror på oss, säger Cecilia Hansen och fortsätter:

– Vi har våra individuella kvaliteter. Ellinor är duktig på att spurta, Ida är grym på det mesta och Alice är tempostark. Jag är bra uppför. Jag är åkstark och ganska allsidig.

Tillsammans har cyklisterna i laget 19 medaljer från stora tävlingar i Sverige. Bland annat har Ellinor Frendin tagit nio medaljer på USM, varav tre guld.

Redan på söndag kör de sin första tävling, då Östgötaloppet väntar. Utöver det är det fokus på Sverigecupen. Där menar Hansen att laget ska kunna överraska.

– Då blir det pallplats, tror jag, säger hon.

”Zäta" å andra sidan är mer diplomatisk:

– Det viktiga är att de utvecklas som personer och cyklister, menar han.