Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitsuccé för ryttarklubben

Sanna Viberg och Elvira Liljeqvist visade klass i helgens final i ponnyallsvenskans division 1 i ponnydressyr. Så till den milda grad att laget nu är klart för elitdressyren i höst.
Men laget måste kanske tacka nej till tävlingen.

Något historiskt inträffade i Nyköping i helgen. Aldrig tidigare har Fagersta ryttarklubb kvalat upp till elitnivån i ponnydressyr. Men nu är bragden äntligen genomförd.

– Vi trodde verkligen inte att det skulle gå så här bra. Vi slutade ju fyra eller femma förra året, så i år red vi mest för att det är kul, säger Sanna Viberg som ingår i laget.

Tillsammans med Elvira Liljeqvist, Linnea Pierre och Loviza Jansson vann hon finalen i Nyköping framför storlag som Segersta och Gripen. Det räckte totalt till en andraplats i division 1, och det betyder att laget är klart för tävlingar på elitnivån i höst.

– Det är helt otroligt. Vi har konkurrerat med klubbar som har SM-ponnys i sina lag. Segersta och Gripen har haft jättefina ponnys, säger Malin Öhman, som tränar både Sanna Viberg och Linnea Pierre.

Men fortfarande är det osäkert om laget ens kan ställa upp och tävla.

– Det skulle vara kul att rida, men jag vet inte om vi får ihop ett lag. Än så länge är det bara jag och Elvira som har kvalat till nationella tävlingar. Linnea och Loviza måste också göra det, säger Viberg.

Lägg där till att Viberg, som tävlar i kategori C, kanske kommer att ha sålt sin ponny i höst. Åldern sätter nämligen stopp för hennes medverkan på ponnyn nästa år.

– Nästa år får jag inte tävla med henne. Så vi kanske säljer henne redan i år, säger Viberg.

Dessutom är det hela en kostnadsfråga. Att tävla i elitserien kräver ett större engagemang från alla håll. Något som kan bli förödande för Fagersta RK.

– Dels lär man träna mycket mer och åka på flera tävlingar längre bort. Det beror på hur de vill satsa, säger Malin Öhman.

Vad är chanserna att det ändå blir dressyr på elitnivå i höst?– Det här är ju rätt så färskt och har diskuterats från och till. Det är lite öppet än så länge, jag vågar inte säga vilket håll det lutar åt.