Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eljätte stoppar vindkraftspark

Företaget Eon går inte vidare med vindkraftsprojektet Långholmsberget i Smedjebackens kommun, nära gränsen till Skinnskatteberg.

Skinnskatteberg. Planen var att bygga uppåt 28 vindkraftverk, med en maxhöjd på 200 meter, i sydöstra delen av Smedjebackens kommun. Men nu blir det inte så.

- Investeringsprojektet kommer att läggas ned innan det genomförts, säger Jakob Holmström, kommunikationschef på Eon.

Jakob Holmström kunde på söndagseftermiddagen inte svara på exakt vad orsaken är till att projektet avslutas.

– Jag vet att vi av olika anledningar har fått fatta beslut att inte genomföra en del av de vindkraftsinvesteringar som vi hade planerat, men jag kan inte detaljerna i det här projektet, säger han.

Enligt Eon:s hemsida har företaget under våren analyserat projektet och att det har visat sig att Långholmsberget inte är tillräckligt konkurrenskraftigt ur ett ekonomiskt eller miljömässigt perspektiv.

”E.ON väljer därför att avsluta projektet och fokuserar i stället på projekt som bedöms vara bättre. I samband med avslutandet kommer intressenter informeras, markavtal avslutas, eventuell utrustning i projektområdet avlägsnas mm.”, skriver företaget på sin hemsida.

Vindkraftsprojektet har kritiserats av närboende och politiker. En förening med namnet Rädda Långholmsberget har bildats för att protestera mot kraftparken. Föreningen anser att bygget skulle dominera landskapet och försämra miljön i området.

- Jag är ganska lycklig nu, säger Jan Onning, en av intiativtagarna till föreningen.

- Jag tror Eon har insett att det inte var så lyckat att bygga den här parken mitt ute i vildmarken. Varken bra för miljön eller deras rykte som miljökämpar. Och så var det nog ingen vidare ekonomi i det heller, tillägger Jan Onning.

Han bor i Skinnskattebergs kommun, cirka tre kilometer från den planerade parken. Om den skulle ha byggts menar han att han och familjen skulle behövt flytta.

-Vi har funderat på om vi ska sälja huset, men vi har hoppats på det här beslutet från Eon, och nu blev det så, säger han.

Jan Onning är generellt sett positiv till vindkraft, men Långholmsberget tycker han var ett alldeles för storskaligt projekt med alldelse för stora vindkraftverk.