Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsa Billgren väljer vintage

Vintageinredning står högt i kurs just nu. Experten Elsa Billgren guidar dig rätt i loppisdjungeln.

Annons
Slitet är snyggt. Elsa Billgren i sin ateljé. Gamla slitna möbler kostar ofta en förmögenhet att renovera. Men ibland är de fina precis som de är – soffan har Elsa inte några planer på att åtgärda.

Själv växte programledaren och bloggaren Elsa Billgren upp i ett hem inrett enbart med gamla saker, så att även hon skulle bli expert på vintage var rätt självklart.

– Jag minns att vi skaffade en mikro när jag var 18 år, det var i princip det enda nytillverkade hemma. Mina syskon blev rebeller när de flyttade hemifrån, medan jag går i mina föräldrars fotspår och väljer gammalt.

I fjol släppte Elsa debutboken ”Elsa Billgrens vintage” om mode. Nu kommer uppföljaren, ”Inred med vintage”, som en naturlig fortsättning på den livsstil som Elsa Billgren lever och andas dagligen.

– Jag tror att många tycker att det är lättare att ta till sig vintageinredning än vintagekläder, och eftersom jag själv började jobba med inredning i tv-programmet ”Äntligen hemma” efter förra boken, kändes det självklart att boken skulle handla om det, säger Elsa Billgren.

Knepen för att lyckas med sin egen vintageinredning är många, men framför allt handlar det om att vara organiserad redan i jakten på fynd för att undvika fällorna.

– Att loppisfynda är en känslostyrd akt, vilket gör att vi kommer hem med samma grejer varje gång. Jag avstod från frukostägg i tre år eftersom jag aldrig kom ihåg att köpa småskedar att äta dem med. Däremot hade jag 18 obrukbara industrifläktar som bara stod och var fina runt om i lägenheten, säger Elsa Billgren.

För att undvika det ska man göra listor på vad man verkligen behöver, och se till att ha med sig dem på loppisrundan. Att välja allt från exakt samma epok blir sällan helt lyckat, det blir lätt vad Elsa kallar ett ”maskeradhem”. Det är i stället kontrasterna som skapar rätt känsla och gör hemmet personligt. Om man har svårt att veta var man ska börja har Elsa Billgren ett bra knep:

– Samla dina favoritgrejer, som en stol, ett skåp och några småsaker, i ett hörn hemma och utgå från det – både i färg, form och känsla – när du inreder resten av hemmet.

Ett annat knep är att ta in det där du brukar njuta av på semestern, småsaker som att besticken står i burkar på restaurangborden till exempel.

– Vi är väldigt traditionella i hur vi inreder i Sverige, men det finns massor av härliga dörrar att öppna om man bara tänker till.

Elsa Billgren säger också att det är viktigt att poängtera att ett vintagehem inte bara kan se ut på ett sätt. Det färgstarka etnohemmet, den bohemiska Parisinspirerande lägenheten och det sparsmakade ”Gotlandshuset” – alla har det gemensamt att de kan vara inredda med fynd från forna epoker.

Själv ska Elsa Billgren precis flytta, och hon håller alltid ögonen öppna efter fynd till sitt kommande hem eller till ateljén där hon i princip tillbringar lika mycket tid som hemma.

– Jag spanar alltid efter saker som har med institutioner att göra – skolplanscher, charkprylar, fabriksföremål – och jag älskar att mixa blåvitt porslin vilt.

Budget då? Enligt Elsa Billgren gör du de verkliga fynden om du kan tänka bort färger och se till bara formen. En konsolhylla i gulnad furu kan bli din för en tia, och ommålad i mintgrön målarfärg med en gammal väckarklocka och några pocketböcker ståendes ovanpå blir den det finaste i hela sovrummet. Annat kostar mer än vad som står på själva prislappen innan den ens kan tas i bruk. Den vackra vintagelampan, till exempel, får du förmodligen lägga ytterligare uppåt en tusenlapp på för att byta ut elen så att den blir säker att använda.

– Jag gör själv aldrig några stora möbelrenoveringar, även om det nog mest beror på tidsbrist. Jag älskar verkligen gamla lampor, men de blir ofta stående i en påse i garderoben i väntan på att jag ska lämna in dem.

Elsa Billgrens allra bästa fynd var gratis. En av hennes systers vänner körde förbi hennes fönster och frågade om hon ville ärva det rosa skolpianot han hade i bakluckan på raggar­bilen. Två veckor senare träffade hon sin blivande make, som visade sig vara pianist. Saker med en historia är de finaste att inreda med, tycker Elsa Billgren.
Vackert glas staplat i en gammal rostig korg.
Att arrangera små stilleben hemma är ett enkelt sätt att skapa trivsel på. En gammal fläkt är dekorativ, men ska den användas bör man kosta på att elrenovera den. Medicinflaskor blir fina vaser.
Enligt Elsa Billgren kan i princip alla loppisfynd bli en vas eller en kruka. Här har hon ställt små blommor i Kockumtrattar. Under trattarna döljer sig små snapsglas med vatten i.
En vacker gammal provdocka fungerar som klädhängare.
Samla favoritsaker till ett vackert stilleben att njuta av.
Stilleben. Att samla favoritsaker i ett hörn är ett knep Elsa ofta använder sig av. I ateljén finns flera fina stilleben med små favoritsaker att inspireras av.
Trappbord. Små möbler är tacksamma att fynda på loppis, de får plats i bakluckan och är lätta att förändra med färg om man så vill. De kan också användas till annat än det de ursprungligen var tänkta för. Här har en trappstege fått bli ett sängbord.
Stora speglar fångar ljuset - ett bra knep för små hem.
Elsa Billgren i sin ateljé där hon tillbringar större delen av sin tid. Härifrån hyr hon också ut vintagebrudklänningar från sin enorma samling.

Elsas tre bästa tips

1. Börja med detaljerna. Du behöver inte investera i stora soffan direkt. Börja med att byta ut dina plastgalgar mot fina i trä och efter ett tag kanske du blir inspirerad och spikar fast en galge upp och ner i barnrummet och hänger en leksakstrumma på. Sedan rullar det på!

2. Våga mixa epoker och mönster. Men håll ihop saker i färg och ton. Alla kan skapa en otrolig tavelvägg så länge man bestämmer sig för att allt ska gå

i svart, vitt och beige. Då passar alla motiv, ramtyper och stilar in.

3. Köp ”vaser”. Vad som helst i en vintageaffär kan bli en vas. Allt från en Kockumtratt över ett snapsglas till en urdiskad plåtburk som innehållit krossade tomater.

Elsa Billgren

Yrke: Programledare, bloggare och vintageexpert.

Familj: Man och katt.

Bor: Stockholm.

Aktuell med: ”Äntligen hemma” i TV4, boken ”Inred med vintage” (Bonnier fakta) och bloggen elsa.elle.se

Annons