Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsa fick svar av ministern

När Elsa Eriksson hade en idé om hur man kan göra så att folk dricker mindre alkohol, skickade hon iväg ett brev till kommunen. Nu har hon kontaktat FN i en annan fråga.

Annons
Elsa Erikssons skrev ett brev till Norbergs kommun, det landade hos ministern och nu har hon fått ett svar.

10-åriga Elsa Eriksson som bor i Norberg satt i bilen när hon kom på att det borde bestämmas hur mycket alkohol som en person får köpa under en viss tid. ”På så sätt kan man se till att personalen på sjukhusen får färre patienter att ta hand om”, har hon skrivit i det brev som Norbergs kommun tog emot i december.

I förslaget tar hon upp att varje person borde behöva visa legitimation och att ett papper visar hur mycket alkohol personen köper.

Eftersom att kommunen inte styr alkohollagarna, skickades brevet vidare till regeringen för vidare handläggning.

Nu har Elsa Eriksson nåtts av ett svar från folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern Gabriel Wikström (S).

– Det tyckte jag var häftigt, att han svarade, säger hon.

I svaret, ett utdrag ur det syns i faktarutan här intill, skriver ministern, som ursprungligen kommer från Riddarhyttan, och tackar för hennes brev samt att han också tycker att minskandet av alkoholberoendet är en viktig fråga.

Elsa Eriksson har skrivit ett nytt brev, men denna gång till Förenta Nationerna, FN.

– Jag har skrivit ett förslag på hur man stoppar krig. Men jag vet inte om det kommer att fungera, säger hon.

Utdrag ur ministerns svar

”Precis som du tycker jag och regeringen att mer måste göras för att minska alkoholmissbruket och alkoholberoendet i Sverige. I höst kommer därför regeringen presentera en ny strategi för dessa frågor. (...) framför allt vill vi satsa på det som kallas för preventiva åtgärder. Det betyder att vi måste bli bättre på att hjälpa människor redan innan de dricker så mycket alkohol att det är skadligt för deras hälsa.”

Källa: Regeringskansliet

Annons