Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elsys mål är att skriva ner historien om sin uppväxt

Med ett stort leende hälsar Elsy Hansson välkommen. Hon är på bra humör för snart är det dags för henne att fira sin 80-årsdag.

Vi träffas på Malmen. Elsy bor inte där, men det är där hon har sin pysselgrupp. Några av sina verk har hon ställt ut i en monter vid serveringen. Hon tar fram en ask som hon har dekorerat och förklarar att det blir finast om man håller det enkelt.

Vi pratar om Elsys uppväxt och hon börjar berätta om barndomen i Lund, Skåne. Hon säger att de var fattiga och att det ibland kunde vara tufft med mobbning och elaka barn. Men under hela samtalet ler Elsy, och det är uppenbart att de allra flesta minnen hon har är goda.

– Jag har så många minnen så det är inte klokt, säger hon glatt och avslöjar samtidigt att den skånska dialekten hållit i sig trots att hon har bott i Fagersta i mer än 40 år.

Elsy berättar om sin bästa vän Siv som hon träffade när hon var tio år gammal.

– Vi har hållit ihop ända sedan dess. Vi har kontakt varje vecka. Vi blev till och med gravida samtidigt!

Elsy skrattar åt de goda minnena och fortsätter berätta om sin make, som gick bort för några år sedan.

Med värme i rösten berättar hon om mannen hon älskade. Elsy som bland annat var yrkessömmerska såg till att maken alltid var propert klädd i egentillverkade kläder.

I samma veva berättar hon att hon jobbat både som textillärare och som telefonist på Sveriges radio. Hon har också varit med i Fagersta golfklubbs styrelse. Hon älskar att spela golf.

– Jag har ett stort skåp med priser!

I ett sidospår berättar hon att hon är kusin med skådespelerskan Gunwer Bergqvist. De gick på en provspelning tillsammans, men Elsy fick reda på att hon var tvungen att gå hem och öva mer på sin teknik.

Elsy har två fotoalbum och ett kuvert fullt med urklipp med sig. Hon minns alla namn och alla händelser.

– Det är det jag har kvar, att skriva min historia.

Hon vill också börja med släktforskning.

– Jag har ju aldrig haft tid.

I dag bor Elsy i lägenhet.

– Jag hade ett drömhus som jag inrett själv, men jag orkade inte med att sköta det.

I dag fyller Elsy 80 år och hon trivs med livet.

– Jag tycker inte att jag är 80 år. Tiden går så fort.

Hon berättar om sin 50-årsdag och beskriver den som fantastisk.

– Jag trodde det skulle bli så nu.

Men den här gången finns det inte utrymme för en stor fest. I stället kommer Elsys två döttrar över och grattar sin mor.

– Jag ska fly bort! säger hon skämtsamt.

I sommar välkomnar hon vänner att hälsa på och fira med en kopp kaffe och lite kaka.