Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En annan sida av Holland

Holland är ett perfekt resmål för en långweekend - kort flygtid och nära till allt. Men få svenskar besöker annat än Amsterdam. Vi tog tåget en halvtimme söderut - till Haag, Delft, Leiden och havet - en resa med mersmak.

Världens mest berömda pärlörhänge hänger på flickan som den holländske 1600-talskonstnären Johannes Vermeer målade. Rijksmuseum i Amsterdam brukade ha en skylt vid ingången som varnade besökare att just den tavlan inte fanns där bland de andra mästerverken som Rembrandts "Nattvakten".

För att se den måste man bege sig till kungastaden Haag och närmare bestämt Mauritshuis, konstmuseet som renoverats och byggts ut under flera år och som åter öppnar den 27 juni med just "Flicka med pärlörhänge" som främsta dragplåster.

Resa i tiden

Vermeer levde i staden Delft, mest känd för sitt blåvita porslin, som tillverkas än i dag. Hit tar man sig lätt från Haag - det tar bara en halvtimme med spårvagn. Visst har en del nytt byggts även här, men de flesta av alla hus, kyrkor och palats längs Delfts kanaler uppfördes för över 400 år sedan. Att gå längs stenlagda gator med fler cyklister än bilar ackompanjerad av fågelsång från träden som kantar kanalerna, täckta av nateväxter, blir som en liten tidsresa.

Efter det intressanta Vermeermuseet slår vi oss ned med en ljus holländsk lageröl på en i raden av uteserveringar som kantar torget Markt. Sedan fyndar vi en av de typiska tulpanvaserna där varje blomma har ett eget hål, men hoppar mer än gärna över de vulgära husmodellerna i målat porslin med motiv från Amsterdams strippkvarter.

Cykelvänlig stad

Delft är perfekt att se till fots. Haag är större och här är cykel helt rätt om man inte föredrar spårvagnarna. Man kan hyra cykel på bland annat tågstationerna. Men vi väljer Lola Bikes Coffee - ett hak som känns som att det bara skulle kunna finnas just i Holland. Här kan man ta sin lunchmacka medan man funderar på om man vill hyra en vanlig hoj eller något mer udda - som "Big Fat Larry" med ballonghjul för sandstrandscykling.

- Jag cyklar i stort sett överallt här i stan, säger Lisa Leistra-Hjalmarson, som jobbar med bland annat kulturfrågor på svenska ambassaden.

Hon har fullt upp i år, då man firar att ambassaden - som är Sveriges äldsta permanenta - fyller 400.

Lisa pekar ut några av de matställen hon gillar bäst när vi cyklar runt i centrum. Precis som många andra Haagbor har hon de indonesiska ställen De Poentjak och Garoeda, vägg i vägg, som favoriter. Själva väljer vi ännu hellre Michelinkrogen Han Ting Cousine där man för en svensk femhundring får en underbar femrättersmeny där Östasien förenas med Europa på tallrikarna.

Bred strand

Haag är en utsökt matstad - delvis understödd av alla politiker, statstjänstemän, hovfolk, diplomater och jurister vid de internationella domstolarna som lever här. Att just internationella domstolar hamnat här beror på det mäktiga Fredspalatset - olyckligtvis invigt bara ett år före Första världskriget.

Vi passerar det på väg till Gemeentemuseum med sitt imponerande urval av modern konst, bland annat världens största Modriansamling.

Härifrån är det sedan inte långt till badorten Scheveningen med sin sköna strandpromenad, kasinon och nöjespir. Men bäst är helt klart själva sandstranden. Dryga hundra meter bred och så lång att man inte ser slutet varken söder- eller norrut. Stranden uppskattas dock av väldigt många, så när värmen kommer blir det hysteriskt fullt med folk.

Rembrandts födelsestad

Hysteriskt blir det sällan i grannstaden Leiden, tio minuter med tåg från Haag. Den på 1600-talet till tänderna befästa staden omges av två ganska ynkliga armar av den mäktiga floden Rhen, som ju bildar ett delta närmast havet.

- Den här kvarnen, De Put, är en rekonstruktion av en kvarn från 1669, berättar vår guide Bart in t'Veld.

Den speglar sig perfekt i det stilla vattnet - en skön syn.

Det är korta avstånd i Leiden. Snart når vi Weddesteegplein och här föddes 1606 mjölnarsonen och en av världens mest berömda konstnärer, Rembrandt van Rijn. Rijn är holländska för Rhen.

På Rembrandts födelseadress sitter en minnesplakett men originalhuset revs 1907. Vi tittar i stället in i vackra allmogehus och det nunnekloster som efter reformationen blev säte för Hollands första universitet, som numera är inhyst i moderna lokaler utanför de forna försvarsvallarna.

Sedan är det dags för tåg till flyget - på 20 minuter är vi där. Undrar vilken del av Holland vi ska upptäcka nästa gång?

Fakta/Holland

Allmänt

Lockar storstad och småstad på samma långweekend? Bra shopping och härliga matställen i kombination med kulturhistoria och rika museer? Då är minitriangeln Haag-Delft-Leiden ett skönt val.

Valuta

1 euro = 9,54 kronor.

Prisnivå

Cirka tio procent billigare än Sverige.

Säsong

April-oktober. Vinterhalvåret kan vara ganska regnigt.

Resa dit

SAS, Norwegian och KLM flyger till Schiphol i Amsterdam från Stockholm och Köpenhamn, KLM också från Göteborg. KLM tar från 939 kronor tur och retur från Arlanda i sommar.

Ta sig runt

Tåg från Schiphol till Den Haag Centraal tar 30 minuter och går på åtta euro, cirka 77 kronor. Dagsbiljett på lokaltrafiken i och runt Haag kostar 7,70 euro, cirka 74 kronor. Man kan också betala för enkelresor när man kliver på. Att hyra cykel kostar från 70 kronor. Elcyklar ligger runt 200 kronor per dygn och den som vill cykla längs havet kan hyra specialhojar med ballongdäck anpassade för sandstranden.

klm.se, sas.se, norwegian.se