Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En av de bästa visningarna någonsin"

Risbroskolans elever fick en filmupplevelse utöver det vanliga när den Guldbaggeprisade dokumentärfilmen ”Förvaret” visades i Folkets hus.

Biosalongen i Folkets hus fylldes nästan av niorna, som efter ett nationellt prov i matte, fick chansen att se dokumentärfilmen ”Förvaret” i onsdags. Regissörerna Anna Persson och Shaon Chakraborty är på plats med Sami Hsini, som medverkar i filmen.

Sorlet bland ungdomarna lägger sig när filmduken fylls av flygbilder över förvaret i Flen samt illavarslande musik.

Se mer: Guldbaggefilm visades för elever

Syftet med att göra filmen har varit att kasta ljus över att förvar faktiskt finns i Sverige, där människor sitter inlåsta utan att begått något brott.

– De enda de har gjort är att komma till vårt land, ska utvisas och att det finns misstanke om att de kan avvika, säger regissörerna innan visningen.

Sami Hsini, som själv suttit i förvar, tycker det är viktigt att dela med sig av sina och andras upplevelser.

– Det är ungdomarna som ska bygga framtidens Sverige. Därför är jag här i dag och vill dela med mig av min historia till dem, säger han.

Filmvisningen är ett resultat av Skapande skola, ett regeringsprojekt som syftar till att skolelever ska få tillgång till kulturupplevelser för att vidga sina vyer och påverka sin omvärld.

– Det var en helt fantastiskt möjlighet att få visa denna film och prata med de som gjort och medverkat i den, säger Björn Engström, svensklärare på Risbroskolan.

”Förvaret” följer Sami och en kvinna vid namn Aina, samt två i personalen på förvaret i Flen. Många känslosamma ögonblick gör att publikens andhämtning nästan går att ta på.

När regissörerna och Sami går upp på scenen för att besvara frågor får de applåder. Många undrar om vilka som hamnar i förvar och om asylprocessen i allmänhet. Men det dröjer inte länge innan frågorna riktas till Sami: Vad var det värsta med att sitta i förvar?

– Det hade känts bättre att vara frihetsberövad om jag verkligen begått något brott. Det enda jag har gjort är att komma hit för att jag inte kan vara i mitt hemland. Alla som sitter där inne har en anledning att vara här, säger han.

Frågan riktas ut till publiken: Vad känner ni efter att ha sett filmen? Och något oväntat händer: två av eleverna går upp på scenen och delar med sig av sina tankar, känslor och erfarenheter inför sina skolkompisar.

– Man blev rörd, detta har tydligen aldrig hänt innan enligt regissörerna, säger Björn Engström till FP efteråt.

– Några elever tycker inte om invandrare och visade tydligt sina åsikter, men vi har tagit kontakt med deras föräldrar.

Regissörerna åker runt till många skolor för att visa och diskutera filmen och de får även uppleva en del kritiska åsikter. Men Risbroskolan blev en av deras bästa visningar, uppger de efteråt.

Om Förvaret

Förvaret är en dokumentärfilm som öppnar dörren till en verklighet som få känner till existerar i Sverige och väcker fundamentala frågor kring medmänsklighet och mänskliga rättigheter.

I utkanten av Flen hålls 30 personer inlåsta på obestämd tid i väntan på tvångsutvisning. Fånge och vakt är i varandras närhet dygnet runt. Samtalar under sömnlösa nätter och spelar fotboll under heta sommardagar.

Vinnare av Guldbagge för Bästa dokumentär.

Källa: www.forvaret.se