Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En berättelse om möjliga livsval

Robert WangebyKomma hemThoren Lindskog

Annons

ROMAN. Robert Wangebys nya roman liknar bitvis en dagbok där Erik, han som berättar historien, går till rätta med sig själv och dryftar de stora frågorna. Samtidigt beskriver han vardagslivet i Åmål ingående och kärleksfullt.

Som barn och tonåringar var Erik och Tomas ständigt tillsammans. Så skiljs deras vägar och båda lämnar staden. Erik återvänder efter en skilsmässa till Åmål , då som lärare och vårdar sin sjuka mor.

Också Tomas återvänder, nu en höjdare i fastighetsbranschen, och börjar köpa upp hus i stadens centrum och planera för en galleria med nya affärer och höga hyror vilket förstås skapar oro och turbulens.

Det var ”som om en glasskiva skilde mig från staden och befolkningen”, noterar ensamvargen Erik. Jag har ett bra tag en sådan skiva mellan mig och texten. Men sedan händer något, tonen sätter sig och berättelsen får struktur och flyt. Kanske beror det på att Wangeby blir varm i kläderna eller på att handlingen får styra mer. Romanen stramas upp.

Våldsverkare vill komma åt Tomas och därmed trappas konflikten upp. Det som händer får också Erik att omtolka sitt förflutna.

”Komma hem” är en berättelse om livsval. Erik anser att inte mycket av det som en gång bestämde hans tillvaro kan förändras. Men han är osäker om allt och flyr ständigt in i denna ovisshet eller döljer sin förlamning i fatalism.

Dan Sjögren

Annons