Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dagbok om livet på hemmet

Hendrik GroenSmå ögonblick av lycka - men rätt mycket elände medÖversättning: Joakim SundströmWahlström Widstrand

Annons

ROMAN. Hendrik Groen är 83 år när han bestämmer sig för att skriva dagbok.

Varje dag under år 2013 antecknar Hendrik någon sida. Dagboken ger till slut en heltäckande bild av livet på ett servicehus i Nederländerna. Författarnamnet är en pseudonym.

Han berättar om glömska, skvaller, överhetsfasoner, knot, promenader, fallolyckor, bingo, mobbning och tusen andra incidenter och rutiner. Inget känns egentligen påhittat. Boken liknar mer en kommenterad rapport än en roman.

Två personer i servicehuset står Hendrik nära: kumpanen Evert, en brutal och illa tåld sanningssägare, och den frispråkiga men mer koncilianta Eefje, hans musa och prinsessa.

De och ett par andra gäster grundar en klubb som gör uppror mot ställets ”mumifiering”. De sex äter gott, gör utflykter, odlar vänskapen och undviker allt gnäll.

Stilen är vårdad och avslipad, det handlar om en äldre, bildad herre som går till rätta med sin omgivning, vårdformen och sig själv. Han är mycket välorienterad och ser igenom alla språkliga och mentala dimridåer.

Samtidigt som författaren i detalj återger vad som händer på servicehuset anlägger han också ett övergripande perspektiv och dryftar äldrevården i stort. Trots att han egentligen har det bättre än någon annan på stället funderar han hela tiden på självmord.

Annons