Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En historisk avtalsrörelse för undersköterskor

Annons

Boendestödjare/undersköterskor protesterar tidigare  i år.

När Kommunal gick in i årets avtalsrörelse med krav på en extra satsning på undersköterskor var förhoppningarna höga. Vi visste vad vi ville, och vad vi behövde göra. Vi gjorde det tillsammans – och det gav resultat.

Vi hade förberett oss målmedvetet i hela organisationen. Inför avtalsrörelsen 2016 fick Kommunal in omkring 35 000 avtalsförslag från medlemmar över hela landet. Det kan jämföras med 3 000 i förra avtalsrörelsen. I såväl förberedelserna som under förhandlingarna har medlemmar axlat ett stort ansvar och demokratiskt utsedda delegationer har haft det avgörande mandatet att bestämma vilka prioriteringar som ska gälla.

Vi skulle ha en satsning utöver det märke som sätts av den exportledande industrin. För undersköterskor är inte bara lågavlönade – de är felavlönade. I relation till den yrkesskicklighet och det ansvar de har kan löneläget enbart förstås som en strukturell orättvisa. För Kommunal var det också självklart att satsningen inte skulle betalas genom sämre villkor för andra yrkesgrupper.

Inför hösten 2016 hade alla arbetsgivare, utom Almega Vårdföretagarna, accepterat avtal som gav både rejäla löneökningar och ordning och reda på löner och andra ersättningar. Efter varsel om strejk och mycket tuffa förhandlingar kom så även Kommunal och Vårdföretagarna överens lagom till Lucia.

Det betyder att Kommunal har lyckats ta hem en historisk extra satsning på undersköterskor. Sammanlagt omfattas omkring 180 000 undersköterskor av årets avtal. Centrala kollektivavtal utgör alltid ett golv. Arbetsgivarna kan inte lägga sig på en lägre nivå än avtalet, däremot är det fritt fram att göra mer generösa tolkningar.

I Kommunal Bergslagen var det mer än hälften av alla kommuner och landsting som har räknat in samtliga undersköterskor, oavsett titulatur, i satsningen.En generösare tolkning är en klok och framtidsinriktad investering i sin personal, i välfärdens kvalitet och inte minst för de stora rekryteringsbehov som välfärden står inför.När vi så småningom summerar året bör lönegapet mellan den genomsnittlige industriarbetaren och den genomsnittlige undersköterskan ha minskat med cirka 2 procentenheter. På ett bräde! Vi gjorde det – tillsammans!

Malin Ragnergård, avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons