Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hög fart behärskas väl

Dorthe NorsKantslag / Minna saknar en övningslokalÖversättning: Ninni HolmqvistOrdfront

Annons

NOVELLER. I samlingen Kantslag proppar Dorthe Nors sina noveller fulla med detaljer, skiften, halsbrytande förlopp, inre och yttre tumult, saftiga referat och vilda svängar. Det betyder att man får en känsla av att det sker kolossalt mycket i texten.

De handlar om otrogna män, en flicka som förlorar sin oskuld, oväntade separationer, en dansk buddist som havererar, en hägerfixerad galning med mera.

Alla novellerna är mycket korta och har en våldsam framåtrörelsen. Men Nors behärskar den höga farten väl och kan skoja med sina figurer utan att därför plocka poäng på deras bekostnad.

Minna saknar en övningslokal, bokens andra del, är en liten versroman om en medelålders kvinna som försöker få rätsida på sitt liv. Det är en originell, vass och ömsint analys av den ensamma människans situation.

När Lars gör slut i ett SMS krossar han hennes hjärta, också eftersom hon längtar så förtvivlat efter ett barn. Minna rör sig i en kvinnovärld där de andra utnyttjar henne. Hon känner sig som ett värddjur.

Meningarna är mycket korta och versen fri. Det känns lite grann som att studsa fram i texten, man hoppar från mening till mening och mellan varje nedslag händer det mycket.

Hur går det då för Minna, hon som knappt får plats i sitt eget liv?

Hon rymmer till Bornholm. Väl där drunknar hon nästan men möter också Tim, Lars kusin. Han spelar banjo. Och ljuv musik verkar uppstå.

Annons