Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny generation swimmingpool

Den största swimmingpoolen i världen ligger i Chile och är åtta
hektar stor, över en kilometer lång och innehåller runt 250
miljoner liter vatten.  Men nu byggs en pool som kommer att
bli fem gånger så stor som den chilenska - i Dubai såklart.

Konstgjord sjö är nästan en bättre benämning på världens största swimmingpool, som byggdes 2006 på resorten San Alfonso del Mar i Algarrobo utan för Chiles huvudstad Santiago de Chile. Den är med i Guinness rekordbok och sträcker sig längs med den chilenska kusten. Havet bredvid är en ganska vildsint sådant, ofta med höga vågor, och i poolen har man i stället försökt efterlikna ett stillsamt, turkost karibiskt hav. Poolen hämtar vatten från havet, som renas och tempereras så det alltid ligger runt 26 grader. Det går att både segla och paddla kajak i poolen.  

Dubai blir störst

Företaget som byggt den enorma poolen vill helst inte kalla den pool, utan tycker att man ska prata om deras överdimensionerade byggen som kristallklara laguner. Men konstgjort är det likväl, och nu är det dags för nästa stora projekt - en 40 hektar stor pool på uppdrag av kungen av Dubai.  Den chilenska poolens åtta hektar bleknar plötsligt i jämförelse. Den galet stora poolen med flera öar med bostäder kommer att ingå i Mohammed Bin Rashid City som började byggas förra året och även är tänkt att innehålla världens största köpcenter och en park större än Hyde Park i London.