Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny sheriff i stan

Många som passerar igenom rondellen vid Västanfors har noterat att det står en polisbil vid Statoilmacken.

Sedan en vecka har ”polisbilen” stått vid rondellen. Eva Lindberg, chef vid Fagerstapolisen, berättar att även Fagerstapolisen har noterat att det finns en ny sheriff i stan.

– Vi trodde inte det var tillåtet men vi kollade upp det och det är tillåtet att äga en polisbil, säger hon.

I grund och botten får en personbil vara lackerad som en polisbil. Det är förarens handlingar som kan styra in den i lagens gråzoner.

Om en person använder en polisbil för att lura andra att denne är polis heter brottet föregivande av allmän ställning. Detsamma gäller om föraren kör fort och har blåljusen på så att andra bilförare luras att tro att det handlar om en utryckning.

– Man måste vara försiktig vid till exempel en nödsituation eftersom det kan vara förvirrande för andra, säger Eva Lindberg.

En likadant lackerad bil av samma modell blev så sent som i mars beslagtagen av polisen i Södermanland. En 20-åring hade använt den då för att stoppa folk på gatan, skriver Södermanlands Nyheter.

Polisbilen i Västanfors är registrerad på bolaget som driver Statoilmacken. Bolagets vd Magnus Kebbon vill inte kommentera varför bilen köpts eller varför den står där den står.