Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ung man hittas död på Flogens strandkant

En man hittades livlös i Fagersta för snart tio år sedan. Obduktionen visade på att den unge mannen blivit mördad, men efter ett och ett halvt år lades utredningen ner.

Annons
Livlös. En 22-årig man hittades död vid sjön Flogen en förmiddag i maj för tio år sedan.

FAGERSTA. Några ungdomar hittade en död kropp intill sjön Flogen för snart tio år sedan. Tre personer misstänktes för att ha mördat mannen men bevisen räckte aldrig till något åtal. Till slut lades utredningen ner då åklagaren ansåg att brott inte längre kunde styrkas.

En lördagsförmiddag i maj 2002 var några ungdomar ute och fiskade när de upptäckte att en man låg livlös en bit upp på stranden vid sjön Flogen i Semla norr om Fagersta. Men eftersom mannen inte hade några identitetshandlingar på sig visste polisen inte vem han var.

Det gick till en början inte heller att säga om mannen dött en naturlig död eller om det låg något brott bakom dödsfallet. Under den helgen gjordes en teknisk undersökning på den plats där mannen hittades, runt sjön och i skogsområdet intill. Kroppen skickades iväg till Uppsala för obduktion.

Efter någon dag kunde den döde identifieras. Det stod klart att det var en 22-åring från Borlänge som varit anmäld försvunnen sedan 30 april. Hans namn var Fredrik Forsgren och senast någon hörde av honom var den 22 april. Polisen meddelade att de hade anledning att tro att mannen blivit mördad, det var också vad obduktionen visade, men vad som pekade på det ville polisen inte avslöja.

I slutet av maj hade polisen ännu inte några konkreta spår i sökandet efter en gärningsman.

Den sista kända iakttagelsen av Fredrik gjordes på morgonen den 22 april då han observerades i området kring Semla. I Fagersta-Posten efterlyste polisen tips och iakttagelser, om någon sett eller hört något som skulle kunna hjälpa utredningen.

I augusti var polisens uppgifter fortfarande få. En bild av Fredrik Forsgren publicerades på Efterlysts webb men få tips kom in. Det fanns fortfarande ingen misstänkt för brottet.

Men i början av november samma år nåddes ett genombrott i utredningen. En 24-årig man från Hudiksvall greps och anhölls skäligen misstänkt för mord, alternativt medhjälp till mord. Åklagaren berättade att det var förhör med över 100 personer och teknisk bevisning som lett till anhållandet. 24-åringen nekade till brott.

Omkring tre veckor senare anhölls en till person, en 22-årig man från Fagersta, misstänkt för mordet på Fredrik. Åklagaren var väldigt förtegen om vad som låg bakom misstanken och hur starka bevisen mot Fagerstabon var. Han nekade till brottet och häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar.

24-åringen och 22-åringen häktades om flera gånger. I mitten på januari 2003 anhölls en till person misstänkt för mordet, en kvinna i 40-årsåldern från Fagersta, mor till den sedan tidigare häktade 22-åringen. Även hon nekade till anklagelserna.

Kvinnan häktades och även de häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar och de närvarande belades med yppandeförbud eftersom utredningen bedrevs under stark förundersökningssekretess.

De tre satt häktade till mitten av februari 2003 när de alla släpptes på fri fot. Åklagaren sa att misstankarna mot dem hade försvagats.

I maj 2003, ett år efter att Fredrik Forsgren hittats död, togs fallet upp i tv-programmet Efterlyst för att få in ytterligare tips om vad som hänt. Utredningsarbetet gick vidare och i september 2003 uppgav polisen att de såg goda möjligheter att lösa fallet och inte på något sätt hade givit upp. De tre personer som tidigare häktats sades fortfarande vara misstänkta.

Några månader senare, i december 2003, kom åklagare Carl-Johan Norström med beskedet att förundersökningen skulle läggas ner. Vid en ny rättsmedicinsk bedömning ansågs att märken på Fredrik Forsgrens kropp kunde ha uppkommit efter döden, i stället för av våld. Men det gick inte att säga säkert till hundra procent.

Förundersökningssekretessen kring utredningen kvarstår fortfarande.

CHARLOTTE HÖGBERG

Läs nästa del i morgon. Fagersta-Posten har intervjuat Mona Forsgren, mamma till den unge man som hittades död. På lördag publiceras del tre om polisen utredning, Fagersta-Posten har pratat med Carl-Gustav Johansson som arbetade som förhörsledare under mordutredningen.

Annons