Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Endast det bästa var gott nog när Fagersta fyllde 50

– Det var fullpackat på dansgolvet hela kvällen. Ett otroligt lyckat arrangemang!

Annons
Fullpackat. Fagerstaborna fyllde dansbanan i Vilhelminaparken när Lasse Stefanz spelade upp.

Lars-Erik Gustavsson var med och arrangerade den stora 50-årsfesten i Vilhelminaparken för drygt 20 år sedan.

När Fagersta fick stadsrättigheter av regeringen hölls en dundrande fest på nyåret 1944. Det var en stor ära att få kallas stad och bruksledningen skålade ikapp med det politiska styret.

Vid kommunreformen 1971 blev alla städer kommuner, liksom de samhällen som aldrig varit något annat. Några har tagit tillbaka stadsnamnet, Västerås bland andra, men inte Fagersta.

Ändå firades 50-årsjubileet av Fagersta stad ordentligt. Fagersta cityförening ville bjuda på något extra när staden firade halvsekel.

Det blev en augustifest i tre dagar där publikmagneten var dansbandet Lasse Stefanz, som hade haft en monsterhit med låten De sista ljuva åren.

– De var ju det största dansbandet i Sverige och vi bestämde oss för att satsa på det bästa denna kväll, säger Lars-Erik Gustavsson.

Medlemmar i Cityföreningen byggde ihop en dansbana i Vilhelminaparken och körde dit en lastbil för att använda det långa flaket som scen.

– Folk trivdes och hade riktigt roligt. Många pratar om det än ii dag, säger Lars-Erik Gustavsson som framhåller den stora gemenskapen mellan föreningens butiker inför detta arrangemang.

– Vi fick inte mycket hjälp av kommunen utan skötte oss själva och det klarade vi eftersom alla drog åt samma håll. Det var väldigt roligt.

Men det var också en mycket kostsam satsning eftersom publiken fick dansa gratis. Lasse Stefanz var inte billiga.

– Ja, vi tog ingen entré. Det var butikerna som bjöd Fagerstaborna på detta för att vi ville visa att vi hade en trivsam citykärna, säger Lars-Erik Gustavsson.

Vid sidan av dansbanan sörplades det kräftor vid långbord och till öltältet var det lång kö för att komma in.

Lars-Erik Gustavsson.
Annons