Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engelska skolan blir störst i Sundsvall – men till nytta för vem?

Till hösten ökar antalet elever vid Engelska skolan i Sundsvall med mer än 30 procent, från cirka 800 elever till mer än 1 100 elever. Engelska skolan blir därmed den överlägset största grundskolan i Sundsvalls kommun, ja, inte bara det – den blir också en av de största grundskolorna i hela Norrland och en av de största skolorna inom Internationella Engelska skolan-koncernen AB, som för närvarande omfattar 34 skolor i Sverige med totalt 24 000 elever!

För Plus-kunder: Pizzabudet som blev miljonär föreläste för elever om sin livsresa: "Kan jag så kan alla"

Från hösten kommer Engelska skolan i Sundsvall också för första gången att bereda plats för elever som ska börja i tredje klass.

Med anledning av ovanstående vill jag därför ställa några frågor till Pascal Brisson, rektor för Engelska skolan i Sundsvall.

Läs också: Efter kritiken mot Engelska skolan – nu nekas de läxhjälpsersättning

■ Vad är syftet med expansionen? Som jämförelse kan nämnas att när Skvaderns gymnasium startade år 2002 hade den, som en av de bärande idéerna, att ha cirka 150 elever per årskurs, det vill säga totalt cirka 450 elever. Ledningen för Skvadern motiverade det bland annat med att eleverna då skulle ha en hygglig chans att lära känna varandra.

■ Hur stora är klasserna vid Engelska skolan?

■ Hur många av skolans lärare talar bara engelska?

■ Hur stort är skolans koncernbidrag och vilka tjänster betalar skolan för till huvudkontoret?

Stefan Aronson

Granloholm

■■ Följ ST Debatt på Facebook

SVAR DIREKT:

När Engelska skolan startade i Sundsvall var det många som var oroliga. Hur kan en skola som satsar på ordning, höga akademiska förväntningar och som har en internationell prägel lyckas i Sundsvall? Nio år senare har Engelska skolan i Sundsvall visat sig, enligt Skolverkets egen undersökning, vara en av Sveriges bästa skolor. De som var oroliga då måste känna sig mycket lugnare nu.

Sedan vi startade 2009 har vi alltid haft 32 elever per klass och det har fungerat väldigt bra.

Nu kommer känslorna igen och Aronson undrar varför vi växer. Vi tror på det vi levererar, och med 6 107 barn i kö är vi inte ensamma om det. Vi bemöter efterfrågan. Stefan är också orolig för att vi kommer bli för stora. Våra elever kommer alltid att uppleva att skolan består av två mindre skolor med en junior- och en seniorskola. Sedan vi startade 2009 har vi alltid haft 32 elever per klass och det har fungerat väldigt bra. Det ger oss möjligheten att erbjuda mycket stöd till både våra elever och lärare. Exempelvis kommer vi att ha två kuratorer och tre skolsköterskor, plus två vuxna i varje klass i både årskurs 3 och 4.

Aronson undrar också hur många av våra lärare som kommer från andra länder. Från och med nästa år kommer vi att ha ungefär 40 lärare som kommer från Kanada, USA, Nya Zeeland, Australien etcetera och som arbetar tillsammans med lika många lärare från Sverige. Våra utländska lärare undervisar alltid i en tvåspråkig miljö, är engagerade och kommer från välrenommerade utländska universitet.

Sist av allt undrar Stefan Aronson hur mycket vi bidrar med till koncernen. Ungefär 5,3 procent och efter vår "garantikostnad för hyran" är "vinsten" minus 1,2 procent. Jag har varit rektor på Engelska skolan sedan vi startade, och jag kan säga att jag aldrig blivit tvungen att välja mellan vinst och kvalité. Även med koncernens lägsta skolpeng satsar huvudkontoret lika mycket som förut i Sundsvall.

Jag förstår oron men jag kan lätt säga att jag är så himla stolt över alla som arbetar här i Sundsvall! Snart kommer ännu flera barn att kunna uppleva en internationell miljö i vår stad.

Pascal Brisson, rektor

Läs också:

Engelska skolan har satsat på läxhjälp och det har gett resultat

Varför måste kommunala skolor ställas mot friskolor?

Inga mobiler på lektionerna och bra stöd från skolan – så här ska det vara

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel