Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ericssons Guld firar 90 år

Ericssons Guld är ett familjeföretag som betjänat tre generationer Fagerstabor. I år är det 90 år sedan Eric Ericsson öppnade sin butik i Västanfors.

Om man flyttar sig 90 år tillbaka i tiden såg vår stad helt annorlunda ut. Årtalet var 1923 och Västanfors var det självklara affärscentrat. Järnvägsgatan var fylld av butiker och kommersen var livlig. Vid en tvärgata, Centralvägen, hade Eric Ericsson sin guldsmedsaffär. I dag har huset givit plats åt Sveaborg.

Eric Ericsson var bara 23 år när han bestämde sig för att bli sin egen. På ett foto från den tiden ser man den smakfulla inredningen. Två rokokostolar och ett bord framför vitrinskåpen som är fyllda med utsökta silverpjäser och Orrefors kristall. Det andades elegans.

I guldsmedsbutiken gjordes inköp för stundande bemärkelsedagar, dåtidens femtioåring uppvaktades ofta med en silverkrycka, en promenadkäpp med utsirat silverhandtag.

Det var också hos Eric Ericsson som unga förälskade par beställde sina förlovningsringar.

När Eric med ålderns rätt drog sig tillbaka var det hans brorsdotter Maggie Granström som övertog butiken. Hon hade kommit från Gotland som 18-åring för att hjälpa sin farbror i hushållet, men efter några år kom hon med i butiksarbetet.

Maken Olle arbetade som murare, men fick nu rycka in som ”guldsmed” och gravör. Ett ovant arbete för grova murarnävar. Då och då kunde det hända att en kund kom in och enbart beställde murning av en skorsten.

Sortimentet i butiken varierades sällan, samma varor köptes in år från år. Bismarklänkar, klackringar och manschettknappar skulle alltid finnas i lager.

Maggie var en generös människa som tog sig tid för kunden. Eftermiddagskaffet med bakverk var hon noga med och det spred en hemtrevlig doft ut i butiken.

Dottern Britt var tidigt med och hjälpte till i affären.

– Jag gifte mig och fick barn, två flickor, berättar Britt, men när jag var 33 år omkom min make i en olycka. Då blev det arbete på heltid.

Britt kommer ihåg att mamma Maggie hade ett krav på sina anställda flickor. De skulle ha kjol på sig, långbyxor passade sig inte bakom disken i en guldsmedsbutik.

I början av 1980-talet flyttades butiken till Järnvägsgatan och det blev tjugo år på den anrika affärsgatan i Västanfors innan orosmolnen hopades. Britt ställdes inför problemet att flytta butiken för att få den att överleva.

– Det var ett svårt beslut, berättar Britt, jag trivdes ju i Västanfors. Men med facit i hand var det ett bra beslut.

Den nya butiken vid Brinelltorget är trivsam och modern i sin framtoning.

– I dag måste vi följa trender och bredda vårt utbud av smycken och presentsaker, säger Britt.

De gamla silverbesticken med namn som Olga, Rosenholm och Symfoni med sina eleganta mönster på skaften har i dag fått konkurrens av moderna bestick i rostfritt.

Dottern Elin är utbildad guldsmed och arbetar tillsammans med Britt.

– Om allt går väl i framtiden, så blir hon den fjärde generationen i butiken, säger Britt och det känns mycket betryggande.

Givetvis kommer jubileumsdagen att få en extra guldkant. Ett dukat kaffebord med hembakade kakor precis som förr i tiden på Centralvägen.