Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Etna och Fuji nya världsarv

Två vulkaner, flera öknar och medeltida villor, det hör till de
nya världsarv Unesco valt ut. Se bilderna på de spektakulära
sevärdheterna.

Nu har världen fått nya världsarv. Vid det 37:e mötet i Phnom Penh i Kambodja enades man om att utöka listan med nitton objekt. Två vulkaner hamnade på listan. Den 3 776 meter höga Fuji i Japan valdes för att den har influerat västerländsk konst och varit ett mål för pilgrimsfärder i århundraden. Etna på Sicilien i Italien är den mest aktiva stratovulkanen i världen och den fortsätter att ha spektakulära utbrott. Även den har inspirerat en rad konstnärer och poeter.

Öken och saltgruvor

Ökenstaden Agadez i Niger hedras också, och Unesco framhäver stadens historiska betydelse som mötesplats för karavanhandeln. Även Namiböknen i Namibia, med dess sandfält och dyner, upphöjdes till världsarv.

I Europa valde man till exempel ut saltgruvorna Wieliczka och Bochnia Royal i Polen, familjen Medicis villor och trädgårdar i Toscana, Italien och parken Bergpark Wilhelmshöhe i Kassel, Tyskland.

Sammanlagt finns det nu 981 världsarv; 759 kulturobjekt, 193 naturobjekt och 29 som är både och.

Läs hela listan på: http://whc.unesco.org/en/news/1049