Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett valhalla för mat

En gigantisk hästsko eller en port till en annan dimension - så har Rotterdams nya matmarknad kallats. Byggnaden har snabbt blivit en ny sevärdhet i den nederländska staden.

Annons
Nederländernas nya spektakulära byggnad innehåller både en matmarknad och lägenheter.

Det är en marknad för frukt och grönsaker. Men Rotterdams nya attraktion är mycket mer än så. Den har uppmärksammats för sin annorlunda design och kallas nu i folkmun "hästskon". Arkitektfirman som står för designen heter MVRDV och beskriver matmarknaden som "Matens Valhalla". Den stora bågen ovanför marknaden inrymmer dessutom lägenheter, här finns sammanlagt 228 stycken.

"Kombinationen av lägenheter som skyddar en marknad med färsk mat, och mataffärer, restauranger, en livsmedelsaffär och en parkering finns ingen annanstans i världen", beskriver arkitektfirman projektet.

Förnya stadskärnan

En anledning till att den spektakulära byggnaden uppfördes är en ny lag som gör gällande att matmarknader måste vara skyddade under tak. Men "Markthal" är också en del av en plan att förnya hjärtat av den gamla hamnstaden. Kanske kan byggnaden sätta Rotterdam på turistkartan. I dag är staden annars mest känd som en hamnstad, och för att ha ett av Nederländernas mest populära djurparker.

Annons