Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euron riskerar sammanbrott under 2017

Den gemensamma valutan euron har fått fattiga länder att bli fattigare och rika länder att bli rikare.

Annons

Det säger nobelpristagaren i ekonomi Joseph Stiglitz som tror att den gemensamma valutan kan falla isär under 2017, skriver Omni.

Nobelpristagaren menar att sprickorna i eurosamarbetet började synas i samband med finanskrisen. Tanken med valutasamarbetet var att det fanns en förhoppning om att länders ekonomi skulle fungera bättre tillsammans. Men det blev det motsatta hävdar Joseph Stiglitz.

För att det ska fungera anser han att det skulle krävas en större vilja från de starka länderna att hjälpa de svaga.

Chefen för Tysklands ekonomiska institut tror att italienarna kommer att lämna valutasamarbetet om inte levnadsstandarden förbättras, skriver nyhetssajten Fortune. Han konstaterar att italienarnas levnadsstandard ligger på samma nivå som för 16 år sedan.

Även SvD Näringslivs Louise Andrén Meiton ser på 2017 som ett ödesår för euron. Hon skriver bland annat om den franske ekonomen Charles Gave som länge sagt att euron är ohållbar på sikt. Bland annat på grund av att när euron infördes när både växelkurser och räntor blev desamma för medlemsländerna, kunde länderna inte längre anpassa sig gentemot varandra

Annons