Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Europas badplatser allt bättre

Vattnet i Europa har förbättrats. Nu når 95 procent av
badplatserna upp till minimistandard - men vissa länder har
särskilt god kvalitet.

Cypern och Luxemburg - de länderna ska du åka till om du vill plaska runt i kontinentens bästa vatten. I alla fall om man frågar European Environment Agency, som varje år samlar ihop data om Europas vatten. I år visar resultaten att Europas badplatser blir allt renare. Hela 95 procent av de undersökta ställena når upp till minimikraven. Vissa länder rankas naturligtvis högre, åtta stycken utöver Cypern och Luxemburg har en vattenkvalitet över genomsnittet. I turordning rör det sig om: Malta, Kroatien, Grekland, Tyskland, Portugal, Italien, Finland och Spanien.

-Rapporten visar att vattenkvaliteten generellt sett är god. Men det finns fortfarande en del platser som har problem med föroreningar, så vi uppmanar folk att läsa på om deras favoritbadplats, säger Jacqueline McGlade, styrelsemedlem i EEA.

Kustbad bäst

Men det fanns alltså cirka 2 procent av stränderna och sjöarna som inte hade en god vattenkvalitet. Några av de ställena fick också stänga under 2012, som var det år man genomförde mätningarna till årets rapport. Länderna med flest underkända badplatser var Belgien, Nederländerna, och Storbritannien.

Det var kustbaden som hade högst kvalitet, där 81 procent av platserna bedömdes som utmärkta. För sjöar var samma siffra 72 procent.

Sammanlagt tog man prover på över 22 000 platser i 27 av länderna som är medlemmar i EU, samt Schweiz och Kroatien.