Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ewa tränar för sköterskeyrket

En första kull sköterskeassistenter jobbar på Avesta lasarett i sommar. En av dem är Ewa Lindström från Fagersta.

Annons
Ewa Lindström och Jenny Hansson ingår i allra första kullen sjuksköterskeassistenter på Avesta lasarett under sommaren.

Ewa Lindström och Jenny Hansson är två av tre sköterskeassistenter. Ewa går på Vårdhögskolan i Falun, medan Jenny utbildar sig vid Linköpings universitetssjukhus.

Båda har en termin kvar på sina sjuksköterskeutbildningar.

– Många har ryckt i mig, inte minst Falu lasarett, säger Ewa Lindström.

Jenny Hansson instämmer. Många sjukhus hör av sig. Brist på jobb finns inte.

Valet föll på Avesta lasarett för att det är ett litet sjukhus där patienter vårdas för många olika sjukdomar.

– Jag lär sig mer om yrket här. I Falun blir det specialisering direkt, säger Ewa Lindström, som jobbat som undersköterska i Norberg före sjuksköterskestudierna.

Nu pendlar hon från Fagersta till Avesta lasarett medan Jenny Hansson återvänder till Avesta där hon har pojkvän och föräldrar.

– Jag kan tänka mig att börja jobba här när jag är klar, säger Jenny Hansson.

Precis detta, att rekrytera nybakade sjuksköterskor, är den röda tråden i projektet.

– Vi vill börja i liten skala och sedan bygga ut projektet. Vi tar efter hur man jobbar med läkarassistenter, säger My Sandberg, avdelningschef vid medicin-mottagningen.

I åtta veckor kommer sköterskeassistenterna jobba på avdelning, förutom en av veckorna då de praktiserar på andra avdelningar.

– De har speciella arbetsuppgifter eftersom de inte har sjuksköterskeexamen, säger Åsa Koivisto, avdelningschef för avdelning tio.

– Det gäller att de kan ta för sig, deras arbetsuppgifter är nya för avdelningarna.

Mentorer är avdelningscheferna.

– Vi vill avlasta vår personal från handledning av assistenterna, säger Carola Lindblom, avdelningschef för avdelning tre.

Carola Lindblom, biträdande avdelningschef Jenny Ivarsson, Åsa Koivisto och My Sandberg är stolta över att alla vårdplatser är öppna i sommar till skillnad mot andra sjukhus, till exempel i Falun.

– Vi ställer upp för varandra och vi trivs på våra jobb, säger Carola Lindblom.

– Sjuksköterskevikarier går inte att rekrytera. Överallt erbjuds bara fasta jobb, säger Åsa Koivisto.

För att klara bemanningen har semestrar förskjutits, nybakade sjuksköterskor rekryterats, och pensionärer har ryckt in. I höst börjar fem nyrekryterade sjuksköterskor.

– Vi jobbar på flera sätt med rekrytering, det är nog hemligheten, säger Jenny Ivarsson.

Vårdförbundets Jenny Nyberg känner inte till att något annat sjukhus än Avesta som tränar sjuksköterskestudenter för yrket.

– Vi lyfter fram behovet av mentor och befattningsbeskrivning för att assistenterna ska ha kunna sköta sina uppgifter när de inte har legitimation, säger hon.

Projektet hoppas väcka intresse för Avesta lasarett

Tanken med sköterskeprojektet är att ge de studerande som är i slutfasen av sin utbildning, alltså före examen, en bättre introduktion i sitt kommande arbete som sjuksköterska.

Projektet hoppas på att väcka intresse för att börja arbeta på Avesta lasarett efter examen.

Assistenterna ska bland annat hjälpa till vid in- och utskrivning, vårdplanering, dokumentation, samordning av transporter för provtagning och hemresa, delta på ronden. 

Två assistenter jobbar på medicinkliniken, avdelning tre, där 150 patienter per vecka i genomsnitt läggs in på de 24 vårdplatserna.

En assistent jobbar på avdelning 10, geriatrik- och rehabilitering med 54 patienter i genomsnitt per vecka på de 24 vårdplatserna.

Annons