Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exotiska strömmar och nordisk design på Formex

Här kommer en tjuvkik från årets designmässa Formex på Älvsjömässan i Stockholm. Ska man tro mässan, blir det mycket design och kända varumärken men också exotiska och mörka inredningar i en slags ny shabby chic i butikerna.

Annons

Att gå på designmässan Formex kan lätt göra en yr. Den ena montern efter den andra är helt full av prylar i olika material, stil och färg. Dessutom finns där en lång rad nya svenska hantverkare och designer som vill visa upp sig och sina verk.

Egentligen blir det inte lättare att sovra bland intrycken av årets tema som är "Nordic space" eller översatt Nordisk rymd.

Christina Olsson från Formex hjälper oss att tolka Nordisk rymd som kreativt utrymme där vi blandar material och former. Och det stämmer verkligen. En rundtur i utställningshallarna visar på många olika trender samtidigt.

Läs också: Lyxvilla med spa och stall – här är tiorummaren som är hetast på Hemnet

Ska man tolka det som visas är det vita och avskalade hemmet på väg bort. På väggarna i montrarna är det mycket brunt, beige, mörkt rosa samt en del turkos. I montrarna finns gamla möbler som verkar ha stått i ett uthus i årtionden. En av säljarna berättade att alla dessa gamla möbler som hon hade med sig i montern hade sålts under mässans första fem minuter.

Mycket lutar åt gammalt och bedagat men då pratar vi inte 50-talets vintage utan replikor på gamla kartor som ett exempel eller gamla slitna möbler. Det är dock inte vitt shabby chic längre utan dova, mörka toner vi pratar om. Den industristil som dominerat under senare år såg vi inte så mycket av däremot.

Andra företag satsar på det marina som i dag inte handlar om klassisk blåvit New Englandstil. Det handlar om organiska former som drivved på en strand i Sydostasien med bruna och naturliga toner med snäckor som dekoration.

Mässing verkar att fortsätta vara inne i den numera mörkare inredningen.

Men på Formex finns inte bara tillfälliga trender utan också alla de stora varumärkena inom inredning och design, som Målerås glasbruk som har en stor monter med sin glaskonst.

–Förut hade vi ett showroom inne i Stockholm men vi har upptäckt att det är bättre att finnas här på Formex. Då träffar vi fler nya återförsäljare, sade Martin Robertsson som är företagets försäljningschef.

På Formex finns ju inköpare och butiksägare från hela Sverige. Just dem hoppas även alla nya formgivare och hantverkare på som också finns på Formex, många av dem under den gemensamma loggan "Young designers". De har valts ut att få visa upp sig och kanske få en bra start på sin karriär. Som besökare kan man bara konstatera att kreativiteten flödar i landet.

Läs också: Per bor på sin båt året runt - Hälsa på i det flytande hemmet med fyra sovrum

Annons