Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extra bälteskoll i veckan

Bilbälten, bilbarnstolar och hjälmar räddar liv i trafiken. Den här veckan fokuserar polisen på att de används som lagen kräver.

På parkeringen vid Mynttorget i Norberg sätter Linda Wilhelmsson fast sin son Oscar, sju månader gammal, i bilbarnstolen på fredagen.

– Det är en självklarhet med bälten, oavsett om det är barn eller vuxna, säger Linda Wilhelmsson.

Bilbältes- och hjälmanvändningen i trafiken är i fokus för polisen i hela landet den här veckan.

– Det grundläggande syftet är att öka trafiksäkerheten, att vi ska få mindre skadade och död i trafiken, det är anledningen till varför man vill att folk ska använda bälte, hjälm, köra nykter och vad det nu kan vara, säger Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i länet.

Så säger lagen

Enligt lagen måste bälte användas. Barn som är under 135 centimeter långa, måste sitta i bilbarnstol eller på bälteskudde.

Förare eller passagerare som inte använder bälte får 1 500 kronor i böter. Att köra barn utan att sätta fast dem leder till böter på 2 500 kronor. Den som åker motorcykel eller moped utan hjälm får böta 1 500 kronor.