Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EXTRA: Fagersta Södra till division 3 - seriesegrare 2016

Fagersta Södra är seriesegrare i division 4 2016. Nu väntar spel i division 3 på Onsjövallen.

Annons
Joakim Larsson, kapten i Fagersta Södra firar avancemanget till division 3.

Jublet ville aldrig ta slut på Solid Park Arena i Västerås under lördagen, när Fagersta Södra för första gången sedan 1979 tog klivet upp till division 3.

Matchen, som Fagersta Södra behövde förlora med åtta mål för att missa seriesegern i division 4 Västmanland blev aldrig riktigt spännnande men slutade 3-2 till IFK Västerås. Förlusten hindrade givetvis inte champagneflaskorna från att komma fram efter matchen. Blötast – och kanske gladast – av alla var för dagen avstängde målgöraren William Klasén, som ledde början av segerfesten.

– Vi är bäst i Västmanland, gubbar! Fattar ni! ropade han ut när laget samlats i omklädningsrummet under Solid Park Arenas läktare.

BILDEXTRA: Se Fagerstas guldfirande efter seriesegern

REPRIS-TV: Fagersta Södra seriesegrare – se firandet här

Men det såg lite nervöst ut för Södra i matchinledningen, och inte blev det bättre av att 0-1 i baken kom redan med fem minuter på matchklockan. Där och då kikade nog en del av bortasupportrarna nervöst upp mot matchklockan, men det skulle inte dröja länge innan den lugnande kvitteringen kom.

Bara två minuter efter Västerås ledningsmål slog för dagen mycket duktige lagkaptenen Joakim Larsson en frispark från högerkanten som var menad som ett inlägg. Men den farliga bollen gick förbi alla inklusive hemmamålvakten, och 1-1 var ett faktum.

Efter kvitteringsmålet var det som att Södra andades ut, och var laget som förde matchen.

Under den andra halvleken, om inte innan dess, började det kännas färdigt att Fagersta Södra kommer att vara ett division 3-lag 2017. 2-1 till seriesegraren kom dryga tio minuter in i den andra halvleken, och därefter var det bara en lång transportsträcka.

Då spelade det heller ingen roll att Västerås vände och vann i matchens slutkvart. 

När slutsignalen förkunnade att Fagersta Södra är ett division 3-lag 2017 åkte guldhattar och specialtryckta t-shirtar på, och löpsedlar från Fagersta-Posten dök upp. Det var tydligt att firandet, som sköts lite på framtiden förra helgen, var efterlängtat.

– Vi har förberett länge, redan sen efter Munktorpmatchen. Vi kände att det var klart efter Munktorp faktiskt, säger sportchefen Peter Trsavec.

En av nyckelpersonerna bakom Fagersta Södras framgångsrika säsong har varit tränaren Nicklas Blomqvist, som fick sig en rejäl champagnedusch av målvakten Arman Poghosyan ute på konstgräset. Det var bara början på festen. 

– Nu blir det party. Vi ska stanna och käka nu när vi åker hem och sen blir det fest hos gamla Södraikonen Johan Adamsson, han har bjudit hem hela gänget så vi ska hem till honom sen, säger Blomqvist. 

Tränaren har ännu inte förlängt sitt kontrakt med klubben för nästa år, men det kan visa sig vara en tidsfråga. 

– Jag är jättesugen naturligtvis, så är det ju. Det ska väl börjas ett jobb här i nästa vecka, sportchefen får väl snabba på lite. Han står där borta och myser ser jag nu. 

MATCHFAKTA

IFK Västerås-Fagersta Södra 3-2

Mål, Södra: Joakim Larsson, Johannes Körkkö.

Annons