Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få åtalade för våldtäkt i länet

Endast var tionde anmäld våldtäkt leder till åtal. Västmanland är bland de sämsta i Sverige.

Länet. Av de 18 816 våldtäkter som anmäldes i Sverige under perioden 2010–2012 ledde 20,71 procent till åtal, visar statistiken som tidningen Metro har sammanställt. För Västmanlands län är siffran där emot betydligt lägre: endast 10,71 procent – näst sämst i hela Sverige.

– Jag tycker inte att det är belysande för verksamheten, säger Johan Håvedal, chef för polisens familje- och relationsenhet i Västerås som utreder våldtäkter.

Han förklarar den låga siffran med att våldtäkter ofta är seriebrott och att ett enda fall snabbt kan få statistiken att skjuta iväg.

– Ett ärende i sig kan ha 200–300 våldtäkter. När vi har tittat närmare på de här siffrorna har de län som ligger väldigt bra till ofta haft just ett sådant fall.

Han vill inte heller rikta någon kritik mot åklagarna:

– Min uppfattning är att de gör vad som går att göra.

Gunnar Merkel, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Västerås, anser däremot inte att serievåldtäkterna skulle vara avgörande.

– De här siffrorna är nya för mig. Det är inte så jättevanligt med serievåldtäktsmän av det slaget men han (Håvedal) har en poäng.

Merkel räknar med att åklagarnas utvecklingscent rum i Göteborg ser närmare på statistikunderlaget.

– Om siffrorna är riktiga finns all anledning att sätta sig ner och se hur vi kan göra för att hitta bättre metoder.