Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få företagare tar ledigt från jobbet

60 procent av småföretagarna i länet kollar ständigt mejlen.

Annons
Gisela Cajbrandt driver ett bed and breakfast i Norberg.

Längs med ån i den gamla bergsmansbyn i Norberg, omgivet av grönska, ligger Brogårdens Bed and Breakfast. Ett hus från 1874 som före detta läraren Gisela Cajbrandt såg möjligheter i för fem år sedan. Idag är hon egenföretagare.

Att vara egenföretagare har både positiva och negativa sidor, men fördelarna är fler, menar Gisela Cajbrandt.

– En fördel är ju att jag kan ta ledigt när jag vill utan framförhållning. Känner jag för att stänga igen och vara ledig så kan jag göra det, men jag vore ju dum om jag gjorde det under högsäsongen, säger hon.

Brogården Bed and Breakfast har öppet året runt, och Gisela arbetar ensam där. Hon sköter in- och utcheckning, städning, underhåll av huset, serverar frukostbuffé, ja listan kan göras lång. Men att sköta verksamheten ensam upplever inte Gisela Cajbrandt som några problem. När andra har semester jobbar hon som mest. Högsäsongen sträcker sig från maj till mitten på september, under den perioden kommer gäster från hela Sverige för att pysslas om, och Gisela Cajbrandt får vänta med semester till oktober. Men att jobba när andra är lediga lider hon inte av.

– Alla som kommer hit är så glada och positiva så det är bara trevligt att vara omgiven av dem. Vi gör massa trevliga aktiviteter här också, säger hon.

Varannan småföretagare i Västmanland upplever det lugnande att vara ständigt nåbara. Det är högst andel i hela landet, enligt en ny Visma-undersökning.

– I Västmanland märker man tydligt att det är att vara ständigt tillgänglig som ger lugn, säger Lars Fredell, pressansvarig på ekonomiföretaget Visma.

Undersökningen visar att länets småföretagare, även när de är lediga, bevakar sin jobbkorrespondens för att kunna ha koll på sin verksamhet. Över sex av tio av de tillfrågade småföretagarna i länet har uppgett att de kollar av sin e-post eller sina mobiltelefoner hela tiden, enligt Visma.

Den höga graden av tillgänglighet beror på att det handlar om egenföretagare och inte anställda, menar Lars Fredell. Han menar även att sambandet är extra starkt med just småföretagare.

Lars Fredell påpekar att den ständiga tillgängligheten även har en baksida.

– Har man väl lämnat ut sina kontaktuppgifter så blir ju risken att större att folk använder det i tid och otid.

Trots att Gisela Cajbrandt älskar sitt jobb så värderar hon ledighet högt.

– När jag är ledig så är jag ledig, då får annat vänta. Jag kan låta bli att svara även fast jag hör att det ringer, säger hon.

60 procent har ständig koll

Av de cirka 9 800 småföretagarna i Västmanland är omkring 8 000 företag som bara omfattar en person, tror Lars Fredell, pressansvarig på ekonomiföretaget Visma.

Varannan småföretagare i länet upplever det som mycket eller ganska lugnande att vara ständigt tillgänglig. Åtta procent tycker det är ganska eller mycket stressande, visar siffror från undersökningen som Visma gjort.

Närmare 60 procent av länets småföretagare kollar av mejlen och telefonen ständigt – även på ledig tid (i år), jämfört med 35 procent 2013. Det är fler än i något annat län i landet. I Jämtland är det noll procent av de tillfrågade som valt det svarsalternativet i årets undersökning. I Blekinge är näst flest företagare, 55 procent, ständigt uppkopplade.

Bland länets företagare är det ingen som har svarat att de inte är uppkopplade fast de är lediga.

Källa: Visma

Annons