Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få ordning hemma

Att anlita en inredare för att få bukt på röran eller hitta stilen är få förunnat. Men det finns tips att sno från proffsen alldeles gratis. Inredningsarkitekt Katarina Rasmusson öppnar sitt hem och tipsar dig som har kört fast.

Annons
Inredningsarkitekt Katarina Rasmusson visar heminredningskonstens grunder med hjälp av sitt eget hem. I vardagsrummet har hon en mjuk och snygg matta som ger bättre akustik och delar in rummet på ett effektivt sätt. ”Den ljusa mattan ger fina kontraster till den mörka soffan”, säger Katarina Rasmusson.

Hasta inte när du är nyinflyttad:

Nyinflyttade gör ofta samma misstag: Att så fort som

möjligt få ordning på så mycket som möjligt. Snygg färg på väggarna, rätt möbler, bra planlösning och fina lampor.

– Många vill ha det tipptopp direkt och hastar utan att tänka efter. Bo in dig

innan du går vidare med inredningen. Då blir resultatet både bättre och billigare. Beslut som man ångrar kan stå dig dyrt, säger Katarina Rasmusson.

Tips: Som nyinflyttad kan du börja med att måla alla väggar vita, tipsar hon.

Försök inte att ”bli färdig” med ditt hem, låt inredningen vara en ständigt pågående process.

Öppen planlösning passar inte i alla hus:

Det går inte att öppna ett inredningsmagasin utan att mötas av öppna planlösningar och studiolägenheter med råa betonggolv. Sådana hem ligger högt på många önskelistor. Men tänk efter innan du greppar kofoten och börjar slå ned väggarna.

Är det verkligen läge att ändra planlösningen? Passar det med en rå look i din gamla sekelskiftesvilla?

– Alla stilar är inte självklara i alla hem. Min dröm är ett stort, socialt kök med möjlighet att hänga runt en bardisk. Men det fungerar inte i det här huset. Snöa inte in på en viss stil, anpassa tankarna lite.

Tips: Spana in bostaden i olika ljus – hur solen lägger sig i rummen olika tider på dygnet kan få dig på andra tankar.

Passar det med ett nytt fönster där? Markera med maskeringstejp där du funderar på att sätta in fönster, dörrar eller liknande. Om du låter tejpen sitta upp ett tag får du tid att känna efter – och kanske ångra dig?

För den trångbodde:

Arvegods ska blandas med din moderna smak, sambons lantstil. Det blir en salig blandning det. Ska allt in i huset? Nix, stuva ned i flyttkartonger och förvara i förråd  – eller gör en rejäl utrensning.

– Allt du äger behöver inte rymmas i bostaden. Fundera på vad du använder regelbundet och våga välja bort saker. Ett hett tips är att lyfta saker från golvet, till exempel hyllor. Rummet känns mycket större och renare när man ser golvytan. Dessutom blir det enklare att städa.

Tips: Saknar du en arbetsplats? Utnyttja nischer eller montera en utfällbar skiva i hallen/

sovrummet/vardagsrummet.

Digitalbox, router och andra fula manicker gör att det ser stökigt ut. Göm undan i ett skåp!

Bra förvaring:

Kläder och pryttlar som ligger utspridda i lyan och inte får plats i skåp och byråer – ingen fröjd för ögat direkt.

– Inför varje säsong plockar du undan kläder som inte används. Då får du också en bättre överblick över dina kläder och prylar.

Tips:

Slå två flugor i en smäll genom att kombinera möbel med förvaring, till exempel en pall med förvaring under sitsen.

Köp en massa burkar och stapla på höjden i köksskåpen, så rymmer de mer.

Rätt belysning på alla platser:

 Det räcker inte med en ensam lampa i taket. Tänk: arbets-, stämnings-, led- och allmänbelysning. Olika typer av ljus kräver många olika sorters lampor.

– Belysningen kan verkligen göra ett helt rum, hur trevligt är det att äta middag under lysrör? Glöm inte belysning vid arbetsytor eller saker du vill ska synas. Man kan aldrig ha för många lampor.

Tips:

Höj mysfaktorn med speciell tavelbelysning eller gör det läsvänligt i soffan med en riktbar spotlight.

Gör hemmet personligare:

Mixa nyinköpta möbler med loppisfynd och sådant som du har en personlig relation till. Utgå ifrån vad du gillar och trivs med – inte hur andra uppfattar det. Var också beredd att kompromissa med övriga i familjen.

– Jag är inte alls förtjust i hornet som hänger på väggen i köket, men det har en personlig relation till min man som själv har skjutit djuret. Han gillar inte en tavla som jag ärvt från mormor, men den får hänga på väggen eftersom den är betydelsefull för mig. Sådant gör hemmet levande.

Tips:

Fundera på vad som betyder något för dig: Reseminnen? Arvegods? Saker som speglar dina intressen? Välj sedan ut några saker med omsorg.

Trött på alla laddare, modem och fula manicker?Göm undan i ett skåp!
Kompromissa med andra i familjen för att göra hemmet personligt för alla. Hornet på väggen hade aldrig fått hänga där om det inte vore för Katarinas make. Och målningen hade han ratat om han bodde här ensam.
Synlig golvyta gör att rummet känns rymligare. Bokhyllor som hänger på väggarna är både smart och snyggt.
Ordning och reda är en fröjd för ögat. En ”burkfascist” som Katarina får plats med mer i skåpen och får en bättre överblick.
Rensa regelbundet i garderoben och häng undan kläder säsongsvis. Du får en mindre stökig garderob och bättre överblick. En regelbunden storstädning i köket är också bra för att skapa plats.
Annons