Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken kritiska till miljonrullning

Fackförbunden i Norberg vänder sig emot att de fyra skolmiljoner kommunen fått används till ombyggnation av lilla gympasalen. De hade hellre sett att de används till personalbehoven.

Annons
Karin Koppari, Lärarnas Riksförbund, hade hellre sett att de fyra extramiljoner som Norbergs kommun fått av Skolverket för att användas i skolan använts i verksamheten.

Kommunfullmäktige tog i måndags beslut om att de fyra extramiljonerna som kommunen har fått för att det går så många asylsökande i skolorna, i första hand ska användas för att bygga om lilla gympasalen i Centralskolan till fler klassrum.

I januari skrev sex fackförbund inom kommunen till kommunstyrelsen att de fyra skolmiljonerna borde användas i verksamheten och de 40 miljoner kommunen tidigare fått skulle bland annat kunnat gå till lokaler.

– Det vi vill med skrivelsen är att visa för politikerna vilka akuta behov som finns. Sen är det upp till dem att ta ställning till hur de använder pengarna, säger Karin Koppari, kommunombud för Lärarnas Riksförbund, och fortsätter:

– Det är ett led i samverkansavtalet vi slöt i början av 90-talet om att facken ska vara med och bredda politikernas underlag till beslut.

– Vi hade hellre sett att man satsat på att öppna fler förskoleavdelningar eller mer personal. Vi ser att alla Kommunals yrkesbranscher är hårt belastade. Vi hade hellre sett en bemanningsökning, även om den bara hade varit tillfällig, säger Mikael Björlestrand, Kommunal.

Kommunalråd Åsa Eriksson (S) svarade fackförbunden att pengarna är engångspengar som ska användas i år.

– Vi vill göra kloka engångssaker som ger en bra effekt under lång tid. Jag tror inte att det är en särskilt klok idé att visstidsanställa personal som vi sen inte har råd att ha kvar under 2017, säger Åsa Eriksson.

Den demografiska modell som används i budgetarbetet visar att skolan kommer få minst 2,5 miljoner mer nästa år. Åsa Eriksson berättar att S och V kommer att föreslå att skolan redan i år får 2,5 miljoner av engångspengarna som bland annat kan användas till att anställa personal.

Kommunstyrelsemötet i februari beslutade efter yrkan från Vänsterpartiet att facken skulle inkomma med ytterligare en skrivelse som konkretiserade deras behov. S ville avslå V:s yrkande och efter votering antogs V:s förslag, S reserverade sig mot det.

– Vi vände oss emot V:s förslag eftersom att det vore att be facken om onödigt arbete då vi ändå tycker att visstidsanställningar inte är rätt användningsområde för engångspengarna, säger Åsa Eriksson.

Att inte hämta in den här skrivelsen, är det inte i strid med samverkansavtalet?

– Vi samverkar med facken, det är tjänstemännen som gör det. Politiken tar del av skrivelserna som kommer in. Jag menar att jag svarat dem att jag inte tycker att visstidsanställningar är en klok idé. Då såg vi ingen anledning att be dem göra samma arbete igen.

Behoven som facken ser det

Norbergs kommun har fått två utbetalningar om medel från staten på grund av det stora antalet nyanlända som kommit till kommunen.

Den ena är en engångssumma på 40,6 miljoner kronor för att hjälpa kommunen hantera flyktingsituationen.

Den andra är på lite mer än fyra miljoner kronor som Skolverket betalar ut och är avsedd att stödja utbildningsverksamheter med stora behov.

Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Vision, Vårdförbundet och Sveriges Arbetsterapeuter har listat sina behov. Här är några av dem:

Två helklasser med nyanlända elever kommer slussas ut i åk 4-9. Då behövs mer lokaler och personal.

Treparallelliga klasser behövs från och med höstterminen 2016 och då behövs mer lärare.

Cirka tre heltidstjänstlärare om många behöver gå om åk 9.

Två tjänster till köken.

Sex förskollärare.

Skolledningpersonal på 50 procent. Administratörer, två tjänster på 50 procent.

Hemkunskapsal, textilslöjdssal, förskolelokaler, möbler till matsalen.

Annons