Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta AIK:s nyckel – seriens bästa special teams: "Det behöver inte vara svårare än så"

Fagersta AIK:s 5-2-seger mot Hallsberg grundlades till stor del i power play och box play. Två mål framåt – och ett enormt viktigt boxplay i slutet tog laget till dess tredje raka seger.

Annons

Fagersta AIK jublar efter att Jesper Andersson gjort lagets andra mål i power play för dagen.

Bäst i både power play och box play. Det är Fagersta AIK:s facit efter tre seriematcher.

På söndagen låg special teams-enheterna bakom lagets tredje raka seger i serieinledningen. Laget gjorde två mål i power play, och när nöden krävde klev också box play fram stort.

Vid ställningen 4-2 till FAIK hade Hallsberg vittring, och efter två snabba utvisningar stor man inför nästan två minuter i spel tre mot fem. Då stängde laget igen.

– Det är bara att gå in och hålla fokus, och inte slarva. Man får hålla sig kylig och gå ner och täcka skotten. Man får täcka med båda pungkulorna i en sån där situation, säger Emil Johansson, som var en av spelarna som dödade utvisningarna.

Strax därefter var det i stället FAIK som fick chansen i numerärt överläge – och då dödade man i stället matchen när Jesper Andersson fastställde slutresultatet genom att skicka in 5-2.

Framspelningen till målet kom från Martin Forss, som i och med det klev upp på en tredje plats i seriens power play-liga – tillsammans med lagkamraten Stefan Norberg.

– Jag tycker att vi har börjat skjuta mycket på mål och har folk på kassen. Det behöver inte vara svårare än så, säger Forss med ett leende.

Lagets tränare Ulf Hedberg är givetvis nöjd med hur laget tagit sig an spelet både i numerärt överläge och underläge.

– Vi har tränat en hel del på det också. Det är det som vi inte följer i spel mot fem, det gör vi när vi spelar en man mer eller mindre. Då håller de strikt på det vi har pratat om. När vi spelar fem mot fem blir det kanske lite mer improvisation, vilket i och för sig är jättebra det också, men samtidigt vill man se till att de håller gameplan, säger han.

Vad är det specifikt ni behöver förbättra i spel fem mot fem?

– Att alla ska köpa sina roller och att vi håller oss till det vi pratar om. Vi vill spela ganska offensivt, men ibland funkar det inte och då måste man ha något att falla tillbaka på. En bra defensiv, och det är ju det som vi jobbar med dagligen.

Emil Johansson.

Emil Johansson var inte bara en nyckelspelare när laget behövde försvara sin ledning i söndagens match. Han var med sina två mål också en stor anledning till att FAIK ens hade en ledning att försvara.

– Den första var lite tur, jag vevade med klubban och så gick den tunnel. På den andra så kommer "Räkan" (Marcus Räikkönen) bakom mål och ska lägga in den, så petar jag mest in den när målvakten inte var beredd på det. Det var två turmål, men det ska man ha ibland också.

Tre raka segrar i säsongsupptakten efter en rejäl smäll i genrepet – vad har hänt?

– Vi har jobbat på mycket med våra svagheter, och vi är djävulskt bra tränade. Vi åker mycket skridskor och jag tror vi orkar mer än de andra lagen.

Annons