Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta kommun anmäld enligt lex Maria

Anmälan efter miss i kommunikation mellan vårdpersonal.

Annons

Anhöriga upplevde patienten som drogad och ville avsluta läkemedelsbehandlingen. Men så blev det inte – trots varningen. Nu ska Fagersta kommun ändra sina rutiner.

Förra hösten märkte anhöriga att en patient i Fagersta blev mycket påverkad av sina läkemedel och bad om att behandlingen med läkemedel skulle upphöra.

Men en ändring av dosen skedde inte förrän flera dagar senare.

– Vi ser alltid allvarligt på sådana här händelser. Vi tar till oss alla synpunkter, särskilt så här allvarliga, och vill göra saker och ting på ett bättre sätt, säger Eva Blomberg, vård- och omsorgschef i Fagersta.

Kommunen har efter händelsen gjort en anmälan enligt lex Maria. Nu kommer rutinerna att ändras.

– Kortfattat så handlar det mycket om rutinändringar när det gäller kommunikationen mellan läkare och sjuksköterska. Vi ska också införa SBAR, som är ett formulär som hjälper oss att veta vad man ska inhämta för uppgifter, så att vi inte missar information, säger Blomberg.

Hur kunde det här hända ?

– Det är jättesvårt att säga i detalj vad som ledde till vad. Men det kan ha spelat in att det var sommarvikarierande sjuksköterskor och läkare. Det blev en kommunikationsbrist och saker blev otydliga, säger Blomberg.

Läs också: 93-åriga Gunborg skickades hem utan förberedelse

Läs också: Kommunen ser över rutiner

Läs också: Så fungerade vården på sjukhuset i somras

Annons