Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fagersta vägrar hjälpa

Sveriges stora generositet att hjälpa gäller tydligen inte överallt.

Att bli född med handikappet att inte kunna tala, att inte bli förstådd när man vill något. Att alltid känna sig utanför, att inte få eller kunna vara med i gänget, det är själsligt dödande.

Som om inte handikappet att inte kunna tala skulle vara nog, har hen en högersidig rörelsenedsättning, vilket gör det omöjligt att sköta sin personliga hygien samt att klä sig, knäppa knappar med mera. Därav behovet av teckenspråkskunnig assistent dygnet runt.

För två år sedan tog hen studentexamen i Örebro, efter att ha gått i en skola anpassad för teckenspråk och funktionshandikapp och bott på ett elevhem tillhörande skolan. Personal fanns på elevhemmet dag som natt, de levde som en stor familj.

Det var för två år sedan, när Fagersta kommun skulle ta över sysselsättningen, som problemen började. Fick gå på någon sorts daglig verksamhet där ingen kunde teckenspråk, sitta där hela dagarna och måla flörtkulor. Vilket resulterade i att mamman fick ta ledigt från sitt arbete för att kunna se till att allt fungerar på bästa sätt.

Fagersta kommun motsatte sig ansökan om att få bo på ett boende med teckenspråk, det resulterade i en anmälan till kammarrätten, som i sin dom konstaterade att det Fagersta kommun erbjöd inte var en miljö för teckenspråk och därmed inte en meningsfull tillvaro, utan hänvisade till ett särskilt boende.

Fagersta kommun överklagade, ärendet gick till förvaltningsrätten som fastställde kammarrättens dom. Efter diverse turer anmäldes ärendet till Socialstyrelsen, även de ansåg att tidigare dom var riktig.

De gav Fagersta kommun med vite om 55 000 kronor per månad tills den handikappade har blivit placerad på ett boende med teckenspråksmiljö, med andra ord ett fullgott meningsfullt boende.

Fagersta kommun tar böterna (cirka 660 000 kronor) och det finns ett kryphål i lagen som ger Fagersta kommun möjlighet att säga upp sin skyldighet.

Vad händer sedan?

Har varit i kontakt med flera kommuner och diskuterat problemet, och de säger att det är kommunen som via LLS-handläggaren på alla sätt ska bistå den handikappade med hjälp. Men icke i Fagersta, LLS-handläggaren har träffat den handikappade en gång, all kontakt från LLS-handläggaren sker via brev. Ringer den handikappade så svarar man ej, men ringer man från annan telefon svaras det direkt, med nummerpresentatör ser man när den handikappade ringer, och kan låta bli att svara. Fult och fegt.

Mormor och morfar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel