Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fagersta växer mest i länet

107 personer. Så många fler blev Fagerstaborna under årets första kvartal.

Fagersta fortsätter sin positiva befolkningstillväxt. Under första kvartalet för 2013 ökade befolkningen med 107 personer.

Sedan 2009 har Fagerstas befolkning ökat varje år. Från år 2000 fram till 2009 låg befolkningsantalet på ungefär samma nivå efter att ha minskat sedan mitten av 90-talet. Dock är det en bit kvar till de nästan 17 000 som bodde i kommunen på 1970-talet.

De nya Fagerstaborna Bengt Stål och hans fru Nina letade efter ett ställe att varva ner. Bengt, som har gått i pension, berättar att de har spenderat somrarna på en camping i Västerås.

De har under helger gjort exkursioner till samhällena i Västmanland. Efter att ha tittat på olika villor föll huset i Fagersta dem väl i smaken.

– Vi tittade lite på Västerås men där var det Stockholmspriser, säger Bengt Stål.

Tidigare har han jobbat på bank men i och med pensionen så hade paret mindre pengar att röra sig med.

Bengt Stål har bara bott i Fagersta i fyra veckor och har varit för upptagen med flytten för att hinna med att känna efter närmare vad som är så lockande med Fagersta.

– Över huvud taget så gillar jag atmosfären. Vi hade tänkt bo kvar i Stockholm ett år till men eftersom min pension gör att vi får mindre i plånboken så passar det att bo billigare, säger Bengt Stål.

De bodde tidigare i en stor lägenhet i Stockholm men fick sitt hus i Fagersta till en tredjedel av vad deras gamla boende kostade.

– Mitt intryck är att Fagersta är en mysig och trevlig stad. Det är klart att en storstad har ett större utbud men hur mycket använder man sig av det utbudet? frågar han sig.

Yvonne Johansson är Fagerstabo sedan oktober. Hon hade redan innan flytten fått jobb som förskolelärare.

– Jag kom hit för kärleken kan man säga. Sen fungerade det väldigt bra att jag fick jobb också, säger hon.

Yvonne Johansson är uppvuxen i Virserum och har bott i Småland ända fram tills hon flyttade till Fagersta.

– Jag gillar att det är så nära till naturen här. Det är inte så stort heller, jag gillar inte storstäder.

Finns det något som du saknar i Fagersta från där du bodde innan?– Det är väl att det inte finns alla affärer. Jag saknar en skoaffär och sedan är det lite tråkigt med alla tomma butiksfönster och igenbommade affärer.

– Mellan 1970-talet och 2000-talet så tappade vi 30 procent av befolkningen och det var en depressiv stämning. De som var med vill inte uppleva det igen. Men det finns en utmaning i att växa också, säger kommunalrådet Stig Henriksson (V).