Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fagersta vinner på billigare kremering

Sedan priserna för kremering gick upp i Stockholm, har Järfälla församling valt att anlita församlingen i Västanfors för kremering.

Årligen genomförs cirka 900 kremeringar i Västanfors Västervåla församlings krematorium. 80 procent av dem som kremeras i Fagersta kommer utifrån. Priserna för kremering har ökat i Stockholm och därför väljer nu även församlingen i Järfälla att anlita Västanfors Västervåla vid kremeringar.

– Vi är ganska duktiga på krematorieverksamheten eftersom vi klarar av att ligga lägre i pris, säger Henrik Rydberg, kyrkoherde för Västanfors Västervåla församling.

I Fagersta sköts kremeringen även bland annat åt Sala, Avesta, Hedemora, Grytnäs, Långshyttan och Husby.

– Om vi inte kremerade åt andra skulle vi inte kunna ha ett krematorium här, säger Henrik Rydberg.

Men det är ett ömsesidigt beroende, många små krematorier har stängts ner för centraliseringens skull. I Västmanland finns bara ett till krematorium, det ligger i Västerås.

För några år sedan kom länsstyrelsen med skärpta miljökrav för att krematoriet i Fagersta skulle få fortsätta användas. Länsstyrelsen krävde en ny metod för att rena gaserna som kommer ur krematorieugnen. Just nu installeras därför en rökgasanläggning.