Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 miljoner kronor mindre till NVK - tas från underhållet

Tio miljoner kronor dras från Norra Västmanlands kommunalteknikförbunds budget nästa år. Det här föreslår den politiska majoriteten i Fagersta. Budgeten spikas på måndagen.

Annons

- Rent konkret innebär det här att det blir tio miljoner mindre i underhåll. Man kommer få skjuta saker framför sig och vissa åtgärder kanske inte blir gjorda på grund av det här, säger Mikael Karlsson, tillförordnad fastighetschef på NVK.

- Vi får lov att verkligen prioritera det nödvändigaste som vi ska utföra, fortsätter han.

kommunhuset, norbergsvägen 19-21, fagersta

Förslaget kommer från Fagersta kommuns budgetberedning. Tanken är att sänka internhyrorna med tio miljoner kronor, vilket enligt en tjänsteskrivelse från NVK innebär motsvarande minskning av planerat underhåll och driftsanpassningar.

- Planerat underhåll har framför allt med ytskikten att göra: målningsarbeten, att byta mattor eller fönster. Överlag att renovera i bostäder, Rot-arbeten.

- Driftsanpassningar kan vara till exempel en förskola som vill ha mer lekutrustning eller ombyggnationer av skollokaler vid verksamhetsförändringar. Sådant som vi tyvärr inte kommer att kunna utföra, säger Karlsson.

Han väljer att kalla minskningen med tio miljoner kronor för ett besparingskrav. Det här håller inte Marino Wallsten (S), kommunalråd, med om.

- Det handlar om att optimera användningen av våra gemensamma skattemedel, säger Marino Wallsten.

Han fortsätter:

- Tidigare år har återbetalningen av NVK:s anslag i snitt legat på tio miljoner per år. Det är pengar som man budgeterar för men som inte hinns med.

I ett tidigt skede ville budgetberedningen veta konsekvenserna om NVK:s anslagsfinansierade verksamhet skulle dras ned med tio miljoner kronor. Något som visade sig omöjligt eftersom det skulle rasera allt planerat underhåll och även påverka annat inom NVK:s verksamhet.

Men det förslaget förkastades alltså tidigt. Nu är i stället tanken att sänka internhyrorna.

- Vi väljer att kalla det här för ett avkastningskrav för att undvika missförstånd. Det är absolut inte meningen att det ska vara någon besparing, säger Wallsten.

På måndagens kommunfullmäktige ska politikerna spika kommunstyrelsens budget, där anslaget till NVK ingår.

Läs mer: Så löser NVK chefens avgång

Läs mer: Avgående NVK-chef: "Känner en tomhet"

Läs också: Tio miljoner kronor till kommunhuset

Annons