Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-åringarnas porrsurfande kartlagt

Nästan alla 16-åriga pojkar och mer än hälften av de 16-åriga flickorna porrsurfar på datorn. En pojke av tio är inne på porrsajter varje dag.
Det visar en forskningsavhandling, gjord av Västeråsforskaren Magdalena Mattebo.

Annons

I undersökningen fick 477 pojkar och 400 flickor berätta om sina datorvanor, sexliv och tankar om porrsurfande på nätet.

Många av de pojkar som porrsurfade mest berättade att de kände sig ensamma och hade relationsproblem med sina jämnåriga. De hade i högre grad än andra 16-åringar en stillasittande livsstil med mycket tid framför datorn, som i sin tid ofta gav problem med vikten.

96 procent av pojkarna och 54 procent av flickorna hade någon gång sett på porr.

Skillnaden mellan könen kan ha att göra med könstraditioner, där det traditionellt är mer tillåtet för pojkar än flickor att se på porr. Det antyds också i undersökningen av att en hel del pojkar ville dra ner på sitt porrsurfande, medan det fanns flickor ville se mer på porr än vad de nu gjorde.

När det gällde typen av sexuella fantasier var det däremot ingen större skillnad mellan könen. Men undersökningen visade däremot att flickorna hade en aning mer verkliga erfarenheter av exempelvis oralsex och samlag än de jämnåriga pojkarna.

Forskaren Magdalena Mattebo är knuten till Centrum för klinisk forskning i Västerås och till Institutionen för Kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet.

Annons