Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åring rånade kamrater på mobiltelefoner - döms till fängelse

En 17-åring tog plötsligt fram en kniv och rånade båda i sitt sällskap på deras mobiltelefoner på Kostigen på väg till Fagersta Central. Därefter lämnade han tillbaka en av telefonerna, men rånade lite senare samma person ytterligare en gång.
Nu döms han till två månaders fängelse för rån och totalt 56 800 kronor plus ränta i skadestånd.

Annons

En yngre Fagerstabo var på väg hem i februari förra året när han stötte på en Norbergsbo han var bekant med sedan tidigare som kom gåendes med 17-åringen.

De frågade om vägen till stationen och Fagerstabon erbjöd sig att visa vägen. Efter ett tag uppstod ett skämtsamt bråk då 17-åringen plötsligt tog upp en kniv och höll den mot halsen på Norbergsbon. Enligt vittnesmålet var det en kniv som fälldes ut med en knapp. 17-åringen krävde att få Norbergsbons mobiltelefon, fick den, och gjorde sedan samma sak mot Fagerstabon.

Samtidigt, med kniven mot halsen på Fagerstabon, uttalade 17-åringen att någon polisanmälan inte skulle göras och att han skulle återlämna telefonen nästa dag.17-åringen och Norbergsbon gjorde sedan sällskap på bussen. Där lämnade 17-åringen tillbaka Norbergsbons mobiltelefon. Men när de båda klev av bussen krävde han åter att få mobiltelefonen.

Tingsrätten finner att gärningarna är bevisade och ska bedömas som tre fall av rån och två fall av övergrepp i rättssak. Trots gärningsmannens ålder och att han är tidigare ostraffad finner tingsrätten också att det finns synnerliga skäl till frihetsberövande och dömer 17-åringen, i dag 18 år, till skyddstillsyn i förening med fängelse. Tingsrätten hoppas att övervakning kan motverka att gärningsmannen återfaller i brott.

Han ska även betala ersättning för kränkning, 25 000 till Fagerstabon och 30 000 till Norbergsbon, samt värdet av telefonerna och ränta sedan råntillfället.

Annons