Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

220-årsfirandet satte fart på metardagen

Celebert besök, paddling och historia. Metardagen i Västanfors var i år mer än bara fiske.

Annons
Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S) och landshövdingen Håkan Wåhlstedt.

Strömsholms kanals 220-årsjubileum och metardagen, som sedvanligt ägde rum på Kristi himmelsfärdsdagen, gick till viss del in i varandra.

– Vi var här 7.30 för att ta den här platsen, för här satt några som fick massa fisk förra året. Men hittills har vi inte fått något, så man kan ju undra om de glömt att lägga i någon fisk, säger Fagerstabon Ingrid Fahlin Brockman, en av de över hundra personer som köpte fiskekort under metardagen.

– Att fiska är en fin avkoppling och en skön naturupplevelse, säger Sören Strandberg från Surahammar.

Det gäller att ta vara på kanalens potential som turistmål, menade Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S), som talade i samband med invigningen av en informationsskylt, om kanalen, placerad vid slussen.

– Siktet framöver måste vara inställt på besöksnäringen och att rusta så mycket vi kan på kanalen, men där behöver vi hjälp från länsstyrelsen.

Strömsholms kanal har ett stort kulturhistoriskt och miljömässigt värde, menar Håkan Wåhlstedt, landshövding i Västmanland.

– Den hade en mycket stor betydelse för järnexporten förr, och sedan är det ju en stor naturupplevelse att färdas längs kanalen, säger han.

Landshövdingen Håkan Wåhlstedt (till vänster) och Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S) (mitten) prövade fiskelyckan. Noll blev Marino Wallstens fiskefacit.
Den första delen av kanalen invigdes av Gustav III 1787, berättade Helena Nygårds från Norrby teater, som tog åhörarna med på en historisk exposé.
Marino Wallsten (S) och landshövdingen Håkan Wåhlstedt avtäckte den nya informationsskylten som står nära slussen.
Kaffe och smörgås är lika viktigt som fisket, menar Lars-Ove Andersson från Surahammar (höger), som ofta fiskar med kompisen Sören Strandberg (rutig skjorta).
Marino Wallsten (S) tyckte om att åka paddleboard på kanalen, vilket kommer vara möjligt att göra i sommar. Bakom syns landshövdingen Håkan Wåhlstedt (andra från vänster).
Annons