Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre varnas för falska lotterivinster

Under den senaste tiden har bedragare listat ut ett nytt sätt att lura till sig pengar och bland annat lyckats stjäla flera tusen kronor från en 85-åring i länet.

Annons

Sedan slutet av januari har polismyndigheten i Västmanlands län fått in fyra anmälningar från personer som utsatts för bedragare.

Bedragarna ska ha utgett sig för att komma från ett lotteriföretag och berättat för personer att de vunnit pengar. På så vis har bedragarna försökt få fram äldres kontouppgifter och bankkort.

I ett av fallen blev en 85-årig man offer för bedrägerierna och bestals på flera tusen kronor. Mannen blev, enligt polisen, uppringd och fick höra att han vunnit pengar i ett lotteri, allt han behövde göra var att lämna ut sitt bankkortsnummer för få pengarna. Sedan fick mannen veta att någon skulle komma hem till honom för att överföra vinstpengarna till bankkontot. Kort därpå ringde bedragaren på mannens dörr och bad att få låna bankkortet för att föra över vinstpengarna, varpå han tog kortet och försvann.

– Det här är väldigt fula och integritetskränkande brott där flera av de som drabbats är äldre personer, säger Lisa Sjölander, förundersökningsledare vid polisens krimjour i Västmanland.

– Vår uppmaning är att aldrig lämna ut bankkortsnummer och CVV-kod till okända personer. Lämna heller aldrig ifrån dig bankkortet eller bankkoden. Seriösa företag ber aldrig att få bankkortsuppgifter eller behöver bankkortet för att föra över vinstpengar. Blir man kontaktad av sådana bedragare uppmanas man att kontakta polisen, fortsätter hon.

De bedrägeriförsök som

anmälts har skett i Arboga och Västerås. I norra länsdelen har man ännu inte märkt av några bedragare med samma tillvägagångssätt.

– Vi har inget liknande nu, men under hösten däremot var det några bedrägerier mot äldre, säger Lars Erikson vid polisen i Fagersta.

De bedragare som härjade i norra länet under hösten utgav sig vara från hemtjänsten och lurade sig in hos äldre för att stjäla pengar och värdesaker.

Vad ska man tänka på för att själva inte bli drabbad?– Var vaksam. Är man osäker ska man absolut inte släppa in folk om man inte vet vad det gäller och kan identifiera personen. Kontakta gärna anhöriga om man är osäker, och var misstänksam, säger Lars Eriksson.

Att vinna i ett lotteri kan låta som en dröm, men när det verkar vara för bra för att vara sant kan det ibland också vara det.

– Det fungerar ju inte så att de kommer hem till de som vinner. Det kan man tänka på. Man ska vara väldigt restriktiv med att släppa in folk i sitt hem. Är de påstridiga och besvärande är det bara att stänga dörren och låsa. Och ringa polisen, säger Lars Eriksson.

Annons