Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboende föreslås i Uggelbo trots protester

Fagerstas nya äldreboende föreslås hamna i Uggelbo. Detta trots grannarnas protestlista. Miljön anses vara den bästa för ett särskilt boende.

Annons
Christine Larnhed i Uggelbo bor granne med platsen där äldreboendet föreslås (i bakgrunden). ”Jag blir förvånad om de tar bort möjligheten att vistas på planen”, säger hon.

Det kommande äldreboendet i Fagersta ska rymma 40 platser. Behovet är akut på grund av den långa väntetiden till äldreboendeplatser.

Fyra möjliga platser för det kommande äldreboendet har föreslagits från Norra Västmanlands kommunalteknikförbund. Två av dem ligger i Uggelbo.

Nu har socialnämnden förordat den ena platsen – som ligger vid Sjövägen, mellan två villaområden.

Beslutet kommer trots den protestlista från boende i Uggelbo som Fagersta-Posten tidigare har berättat om.

– Vi har tittat till vårt bygge och den bästa miljön för dem som ska bo där. Det har vi gått på och det har vägt över gentemot protestlistan, säger Niclas Bergström.

Befolkningen blir allt äldre och vi går mot en ökad andel dementa i framtiden. Det menar socialförvaltningen. Det här bidrar till förslaget att bygga just ett särskilt boende.

– De som ska bo på det här särskilda boendet har en hög vårdtyngd. Det är inga som själva kan gå och handla eller fika. Därför tar vi störst hänsyn till utemiljön – det är viktigast för deras välbefinnande.

Uggelbos placering nära vattnet fällde avgörandet när politikerna i socialnämnden diskuterade placeringen.

– Läget där är fantastiskt fint. Vi kan också se till att göra bra parker runt omkring så de får en riktigt bra miljö, säger Bergström.

Bland de fyra förslagen fanns också ytterligare ett i Uggelbo, närmare järnvägen.

– Plats nummer två är absolut bäst – då kommer vi inte i närheten av järnvägen, vi kan ha balkonger åt bägge håll och det blir lättare att bygga, säger Niclas Bergström. 

Pensionärsföreningar i Fagersta har tidigare stridit för ett mer centralt läge för äldreboende. Men när föreningarna som ingår i Kommunala pensionärsrådet i Fagersta blev tillfrågade föll de också för alternativ två, alltså i Uggelbo.

– Det har analyserats mera – och människor som kommer att komma in på ett mer varaktigt boende är inte i tillståndet att de springer ute på stan. Då har vi sagt att det är bättre om de kan få en fin trädgård ned mot sjön, säger Lennart Lindeskär, ordförande i SPF Seniorerna i Fagersta.

Socialnämndens förslag på placering ska nu till kommunstyrelsen. Sedan kan förslaget skickas till kommunfullmäktige för beslut.

– Helst skulle äldreboendet ha funnits redan förra året, men nu är processen som den är, säger Niclas Bergström.

Läs mer:  Grannar upprörda över byggplanerna

Stort behov av nya platser

Behovet av fler äldreboendeplatser i Fagersta är stort. Enligt en färsk jämförande undersökning, Kommunens kvalitet i korthet, är Fagersta sämst i landet på att ordna boendeplatser. Undersökningen görs av Sveriges kommuner och landsting.

I dagsläget är omkring 20 personer i kö till äldreboende i Fagersta.

Det kommande äldreboendet är tänkt att rymma 40 platser. Kostnaden för det planerade boendet är okänd i dagsläget.

Annons