Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler hus säljs innan visning

Låga räntor får allt fler att köpa hus. Men i Fagersta är trycket högre än vad det finns lediga objekt. Och det som kommer ut säljs nästan omgående. ”Det är extremt”, säger mäklaren Sofie Källman.

Annons
Viktoria Lindby och Jim Tiitinens köpte hus för 725 000 kronor i september förra året. Några veckor senare såldes grannhuset för 400 000 kronor mer.

fagersta. Bristen på bostäder fortsätter att ligga som ett mörkt moln över Fagersta. Efterfrågan är större än vad marknaden har att erbjuda.

– Det är verkligen högtryck och många rycks med för att räntorna är så låga. Det är billigt att äga hus i dag. Däremot är det ont om lediga hus och de som kommer ut går direkt, säger Sofie Källman, mäklare på Fastighetsbyrån i Fagersta.

Hon berättar att det är tydligt att många letar hus men att objekten är för få. Och en tydlig trend nu är att bostäderna går innan det hinner bli visning.

– Vi ser en ytterligare mer extrem snabbhet från det att objekten kommer ut på marknaden till alla papper är påskriva och köpet är klart. För ett par år sedan hade vi några svårsålda hus som låg ute länge, men inte ens det finns nu, säger hon.

Jim Tiitinen och Viktoria Lindby köpte hus i september förra året och för dem gick det snabbt att hitta rätt. De lyckades även få ner priset med 70 000 kronor från utgångspriset.

– Vi hade tur att många intressenter befann sig på semester då och ägarna hade bråttom att sälja, säger Jim Tiitinen.

Cirka två veckor efter deras husköp var grannhuset till salu och såldes för 400 000 kronor mer.

– Det var väldigt skönt att höra då det först kändes som vi gav ett överpris. Nu när husen stiger i pris känns det som att vi kan renovera utan att förlora på det, säger Viktoria Lindby.

Behovet av lägenheter är också stort och har stigit kraftigt de senaste tre åren.

– Vi bodde i en trea på Floravägen innan vi köpte det här huset. Den köpte vi för 15 000 kronor och sålde för 100 000 kronor, säger Jim Tiitinen.

Runt 2014 ökade huspriserna i området Hindrik-Pers rejält. Från att ha legat stadigt på under miljonen till att säljas för mellan 1,4-1,7 miljoner kronor.

– Det är väl området som stigit mest sett till tidigare. Även Per-Ols och Paradiset. Men kollar man på Uggelbo, som länge legat högt, fortsätter priserna även där att stiga, säger Sofie Källman.

Det dyraste huset som såldes i Fagersta förra året gick för 2,6 miljoner kronor och ligger i Västanfors.

Att priserna på bostäder skenar i väg beror på stor efterfrågan, att det är många som slåss om få objekt. Men Sofie Källman tror även att det har att göra med rena tillfälligheter i bland.

– Har många bestämt sig för samma bostad kan budgivningen skena i väg. I bland har man tur som köpare och i bland inte. Det bästa tipset är att redan innan man går på visning bestämma sig för ett tänkbart och rimligt slutpris, säger hon.

uppvärmingen. Jim och Viktoria kompletterade snabbt husets eluppvärmning med  att installera en braskamin.
SNABBA PUCKAR. ”Ibland hinner knappt objekten komma ut på marknaden innan försäljningen är påskriven”, säger Sofie Källman, mäklare på Fastighetsbyrån i Fagersta.
Annons