Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulansen snabbt på plats i Fagersta

Stora skillnader i hur snabbt hjälpen når fram.

Annons
Vi har både kartor och digitala system i bilen och många har jobbat länge och hittar bra. Det svåraste är när folk larmar men inte kan förklara var de befinner sig. Det kan till exempel hända med turister, säger Patrik Abrahamsson.

Fagerstabor som råkar ut för en olycka eller blir akut sjuka har goda chanser att snabbt få ambulanstransport. Mediantiden för ambulansen att nå fram till en Fagerstaadress är 8,9 minuter visar SVT:s kartläggning.

Det är en topptid som Fagersta delar med Tranås och Köping. Att nå fram till grannkommunerna Norberg och Skinnskatteberg tar däremot längre tid. Mediantiden till en Skinnskattebergsadress är 22,6 minuter och till Norberg 15,4 minuter.

Det motsvarar inte landstingets riktlinjer som säger att 90 procent av befolkningen ska nås på max 15 minuter vid ett prioett larm.

–Man får köra så fort som möjligt. Men vi kör ju inte fortare för att vi ska till Skinnsberg utan håller våra utryckningsfarter, säger Jörgen Olsson, som delar ansvaret som sektionsledare för Fagerstaambulansen med Patrik Abrahamsson.

De har sett SVT:s granskning och känner igen siffrorna från ambulansens egna genomgångar av insatstider.

–Någon bor längst bort och dit tar det helt enkelt längst tid, säger Patrik Abrahamsson.

Han påpekar att det som inte syns i granskningen är Ivpa. Det betyder ”i väntan på ambulans” och står för avtal med den kommunala räddningstjänsten att åka på prioett-larm. Ivpa finns i Skinnskatteberg, Sala och Surahammar.

–De är välutbildade och har en snabb inställelsetid. Utan Ivpa hade invånarna haft en sämre prognos, anser Patrik Abrahamsson.

Han påpekar att Västmanland är relativt lättarbetat. Men avståndet för norra länsdelen till sjukhuset är en klar nackdel. Resan från Riddarhyttan till Västerås kan ta en timme påpekar Patrik Abrahamsson.

–Det kan ibland kännas frustrerande. Och det betyder att det är vi som jobbar i norra delen som utför mest vård i ambulansen.

SOS Alarm dirigerar om bilar efter behov och länsgränserna korsas ofta. I Fagersta finns tre bilar som ska täcka Skinnskatteberg och Norberg samt Virsbo.

Skulle det vara bättre om ambulansen hade en bil i varje kommun?

–Förr fanns en läkarbil i Skinnsberg men den togs bort. Det kan gå flera dagar utan att vi har några uppdrag i Skinnsberg och därför är det inte rimligt att ha en ambulans där. Därför är Ivpa ett bra komplement för att Skinnsberg ska få hjälp snabbt. Om vi hade en bil stationerad i Norberg så skulle det bli långt att ta sig till Skinnsberg och Riddarhyttan om bilarna i Fagersta är upptagna.

Vad är ambulansens stora utmaning i dagsläget?

–Generellt sett är det hjärtstoppen. Där är varje minut kritisk. Folk kan göra stora insatser genom att gå kurs i hjärt-lungräddning.

Medianresponstid

Skinnskatteberg: 22,6 minuter. Ingen ambulans i kommunen.

Norberg: 15,4 minuter.

Ingen ambulans i kommunen.

Fagersta: 8,9 minuter

Tre ambulanser i kommunen.

Tiderna räknas från att SOS får samtalet till att ambulans är på plats.

Tiderna gäller prioett-larm: livshotande tillstånd alltså hjärtstopp och andningsbesvär med vida indikationer och olyckor.

Fagerstambulansen har flest priotvå-utryckningar, därefter prioett, och sist priotre-transporter.

Prio två är akuta transporter men ej livshotande.

Prio tre är oftast överflyttningar mellan sjukhus.

SOS Alarm dirigerar kontinuerligt om bilar för tillfällig stationering för att täckningen ska vara tillräcklig.

Kommunens räddningstjänst åker på olyckor och på andnings- och hjärtstopp där Ivpa-avtal finns.

Källa: SVT och Patrik Abrahamnsson

Annons