Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikaner i Fagersta kommenterar presidentvalet och Trump

Artikel 1 av 10
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

Amerikanerna och Fagerstaborna Gary och Stacey Meyers följer presidentvalet från hemmet i Brandbo.

Annons

Gary och Stacey Meyers är från Detroit i USA men har bott i Fagersta i två år. Det var jobb på Seco Tools som förde dem till Sverige och här trivs de bra.

Läs mer: Fagerstafamilj i House Hunters international

På tisdag följer de det amerikanska presidentvalet med spänning, från hemmet i Brandbo. Tidsskillnaden gör att det blir natten till onsdag, svensk tid, som ett resultat kan börja skönjas.

– Ja, vi kommer nog hålla oss så uppdaterade vi kan. Jag är vaken på natten ibland så det första man kommer göra om man vaknar är väl att kolla telefonen, säger småbarnsmamman Stacey Meyers.

De är överraskade, men ändå inte, att valet får så stort medialt utrymme i Sverige.

– Sverige och USA har en bra relation och det är väl därför som Sverige ägnar stor uppmärksamhet åt det, säger Gary Meyers.

Han tycker det är spännande att USA nu kan få sin första kvinnliga president, det dessutom perioden efter att ha haft sin första svarta president. Stacey Meyers håller med.

– Det är toppen. Samtidigt hoppas jag att folk inte röstar på Hillary Clinton bara för att hon är kvinna, säger hon.

De har båda poströstat för ungefär en månad sedan, på Hillary Clinton. Donald Trumps rasistiska och sexistiska uttalanden, tillsammans med hans temperament och att de inte riktigt vet vad han vill föra för politik skrämmer dem.

– Hillary Clinton känns mer stabil. Hon förstår positionen som president mycket bättre. Hon kan nog vara diplomatisk, inte förstöra relationerna med andra länder, säger Gary Meyers.

Paret Meyers ser det som en stor fördel att hon varit med och fattat tuffa och svåra politiska beslut och har lagt varsin röst på henne. Men hade alternativet funnits, hade de hellre röstat på sittande president Barack Obama igen. Hillary Clinton beskriver de som det minst onda alternativet av två.

De menar att årets valrörelse kommit att bli mer polariserad och inneburit ett hårdare klimat. Med varandra pratar de politik och med en del vänner, men det finns sällskap där de vaktar sin tunga för att inte bli osams med nära vänner som tycker annorlunda politiskt. Båda är de besvikna på att årets valrörelse inte innehållit särskilt många förslag och svar på vad politikerna vill göra för landet, utan snarare kommit att handla om smutskastning och skandaler.

– Jag vet lite bättre vad Hillary Clinton vill göra men med Donald Trump har jag ingen aning. Hur vill han agera när det kommer till EU och Kina? undrar Gary Meyers.

– Det politiska klimatet är helt otroligt. Vi är ganska förvånade att det har blivit så här, säger Stacey Meyers och får medhåll av maken.

– Det är som att det skulle vara ett politiskt parti för 50 år sedan, säger Stacey Meyers och syftar bland annat på Donald Trumps uttalanden om kvinnor och att han vill att alla muslimer nekas inresa till USA .

Gary och Stacey Meyers, från USA, bor i Brandbo med barnen Eli och Isac.